Na Chrudimsku hynou statisíce včel, katastrofu způsobil roztoč

15. prosinec 2014

Včelaři na Chrudimsku zažívají krušné chvíle. Včely jim hynou po statisících a někteří chovatelé přišli o všechny úly. Katastrofu způsobil drobný parazit, který způsobuje varroázu - včelí onemocnění, které se u nás nedaří zlikvidovat už dvacet let.

Na Chrudimsku za poslední měsíce uhynula pětina včel a konečné číslo může být ještě mnohem vyšší. Ne zrovna příznivé zprávy přinesl redaktor Josef Kopecký od včelaře Marcela Gregora.

„Ta varroáza je drobounký hmyz, který se posadí včele na hlavohruď a saje jí tu mízu. Podle množství těch broučků my poznáme, jestli jsou na tom včely dobře nebo špatně. Spad by měl být nula až deset brouků na jednu podložku. Tady je jich sto možná sto padesát. To je špatný signál, “ vysvětlil předseda spolku chrudimských včelařů pan Marcel Gregor.

Situace je lepší ve větší nadmořské výšce

Na Chrudimsku je s každým metrem nadmořské výšky výš ta situace od trochu lepší. V Chrudimi a Slatiňanech včelaři dopadli velmi zle. „Máme úbytek za poslední tři měsíce 17 procent, je to 206 včelstev. Včelaři mě upozorňují, že jsou včelstva slabá. Očekáváme jarní úhyny 25 až 30 procent,“ dodal Gregor.

„Varroáza se zde vyskytuje od poloviny 80. let. To se včelstva musela povinně pálit. Pak vznikla metodika poměrně úspěšného léčení. Vždycky fungovala. Pokud jsme v letošním roce tu metodiku použili stejně, tak byla prakticky neúčinná,“ říká Marcel Gregor.

O tom, kolik včel přežije, rozhodne zima. Varroázu totiž může zastavit pouze tuhý mráz.

autor: kop
Spustit audio