Chrudim chystá změny v parku na Střelnici. Bude tam i pirátský koráb

23. leden 2015

V chrudimském parku Střelnice návštěvníci brzy narazí na pirátský koráb, nebo dřevěného draka. Město před necelými dvěma lety dokončilo rozšíření parku, teď tam chce umístit pár novinek pro děti i pro sportovce. Co přesně to bude, si řeknou lidé, kteří si na Střelnici chodí zaběhat nebo na procházku.

Předloni se Střelnice rozrostla o území za řekou Chrudimskou. Takzvané jedličky kdysi sloužily sousednímu zahradnictví jako zásobárna chvojí. Jehličnaté stromy odsud zmizí a vzhled místa se víc přiblíží původní staré Střelnici.

„Nacházíme se v tzv. prostranství, kterému se říká lužní les, by jehličnaté stromy neměly být. Postupně jedličky v budoucnosti budeme odstraňovat tak, jak nám narostou nové listnaté stromy,“ říká Hana Dušánková z městského úřadu v Chrudimi.

Park přinese dětské i fitness atrakce

V nové části parku se ale naopak objeví atrakce, které by měly sloužit sportovcům nebo rodičům s dětmi, vysvětlila projektantka Lenka Marková. „Tady v tom parku můžeme zasáhnout trochu více. Zvažovali jsme zde umístit nějaký přírodní herní prvek nebo fit stezky, která má naději, že by se realizovala.“

A změny rozhodně nebude možné přehlédnout. Střelnici ohraničuje řeka a náhony Chrudimky, mezi varianty tak patří například pirátský koráb, další možnost je obří dračí prolézačka nebo dřevěný hrad. Sportovci by zase mohli využívat podobné vybavení, jako je v lesní tělocvičně na Podhůře.

Čtěte také

„Z fitness stezky jsou tam navrženy dřevěné hrazdy, madla, přeskoky. Z dětských hracích prvků je to loď, hrad a něco, co má souvislost s drakem. Tam budeme veřejnosti předkládat určité návrhy a budeme záležet na ní, kterou tu variantu si zvolí,“ říká Šárka Trunečková z chrudimského městského úřadu.

Na vylepšení parku má město připraveného půl milionu korun. Změny chce dokončit ještě v letošním roce.

autor: kop
Spustit audio