Bor u Skutče stále čeká na likvidaci skládky zničené požárem

6. únor 2015

Lidé v Boru u Skutče už třetí rok čekají na likvidaci skládky pneumatik zničené požárem. Na místě stále zůstávají tuny odpadu. Majitel areálu zkrachoval a na odstranění zátěže nemá peníze.

Obec si teď nechává zpracovat analýzu rizik. Pokud testy prokážou nebezpečí pro obyvatele nebo například podzemní vody, zvýší se šance na získání dotace na sanaci zasaženého území.

Starosta Boru u Skutče Vlaďko Beneš by si přál, aby skládka zmizela v každém případě. „Ty rozbory nám řeknou víc. Ale i kdyby to nebylo zamořeno nějakými škodlivinami, tak stejně bychom chtěli, aby to zmizelo z toho povrchu, no.“

„Patnáct let to tady bylo, nic s tím nikdo neudělal. Životní prostřední na to pořád nemá peníze a jsem zvědavý, kde na tu likvidaci budou brát. To je totiž zem, tu budou muset čtyři metry vykopat,“ stěžoval si v létě 2011 Zdeněk Novotný, který bydlí v těsném sousedství skládky. Od té doby se ale příliš nezměnilo.

Obyvatelům Boru tehdy několik dní hrozilo to, že budou muset být kvůli kouři evakuováni do blízké Proseče. Naštěstí se nezměnil směr větru, který vál směrem od obce.

autor: kop
Spustit audio