Michalský park v Chrudimi čeká celková rekonstrukce

8. březen 2015

Michalským parkem v Chrudimi projdou za den stovky lidí. Zastaví se tam ale málokdo. Místo totiž působí trochu temně a možná i špinavě. To chce chrudimská radnice změnit a plánuje celkovou rekonstrukci parku.

Zvlněné chodníky, počmárané zdi. Michalský park není zrovna místo, kde by se člověk rozvalil na trávě a odpočíval. „Úplně to tady na pikniky není, to je pravda,“ říká správce městské zeleně v Chrudimi Kateřina Jánská.

Radnice už vloni nechala několik rizikových stromů pokácet. Podle Kateřiny Jánské je ale potřeba změnit víc věcí.

„Jsou tady hradby stále zelených dřevin, které tady nemají co dělat. Myslím si, že je potřeba i nějak příjemněji vyřešit cestní síť, veřejné osvětlení a vůbec ten park celkově přiblížit více k užívání lidem. Vím, že v tuto chvíli sem lidi chodí jen venčit psy nebo si sednou na chvíli na lavičku do stínu. To je všechno,“ dodala Jánská.

Historický snímek Michalského parku v Chrudimi

Do parku často zajde i Lukáš Roztočil. Ten by si ale nějaký výrazný zásah nepřál: „Znám to tady, chodím sem už dlouhodobě, chodím sem rád, protože je to tady moc hezké. Myslím si, že drobné změny v parku nejsou na škodu. Já bych na druhou stranu byl strašně nerad, kdyby tady došlo k výrazným změnám, jako je kácení stromů.“

Lidé z okolí se ale shodli na tom, že místo proměnu potřebuje. Vadí jim hlavně rozbité cesty, nefunkční kašna a také poničený kostel svatého Michaela uprostřed parku. Na jeho opravu církev nemá peníze a se zlepšením stavu okolí nemůže pomoci vůbec.

„Myslím si, že ten park slouží městu. My jsme ho na desítky let pronajali, takže si myslím, že to skutečně není naše poslání,“ říká chrudimský arciděkan Jiří Heblt.

Chrudim se na rekonstrukci parku pokusí získat dotaci

„Zpracujeme žádost do Nadace Proměny, kde je možnost získat finanční prostředky až ve výši 25 milionů,“ vysvětluje Šárka Trunečková z chrudimského městského úřadu.

Žádost musí Chrudim podat do konce března. Má to ale jeden háček. Peníze dostane jen jediný zájemce z celé republiky.

autor: kop
Spustit audio