V hladomorně na Svojanově objevili tajemný výklenek

28. březen 2015

Na hradě Svojanov straší. Na nádvoří můžete například potkat rytíře Rašína, jehož duch se těmito místy prohání každou noc krátce po půlnoci. A na hradbách zase zahlédnete podivnou bílou postavu, což je přízrak zazděné paní Kateřiny, manželky středověkého správce Bohuslava Záruby z Hustířan.

Na hradě je ale ještě spoustu dalších míst, která doposud nikdo neobjevil. Jedním z nich je hladomorna ve spodním patře hradní věže.
Když se řekne Svojanov, tak mě napadne tajemný hrad Svojanov, což je i dětská knížka. Tento hrad má jistě ještě mnoho tajemství.

„Každý správný hrad má mít své tajemství, takže Svojanov jich má několik. Jedním z nich je například i hladomorna, do které po desítkách let se spustili odborníci, kteří prozkoumají její prostory. Je to klasická hladomorna pod věží, takže sloužila k tomu, že tím nejpotupnějším tam zahynuli ti největší zločinci ve středověku,“ říká kastelán Miloš Dempír.

A dodává: „Je tam výklenek. Neznáme jeho účel. Máme tady odborníky k tomu, aby posoudili, jak to tam mohlo vypadat v minulosti, co k čemu mohlo sloužit.“

„Výklenek je tajemný. Vzal se tady tak, že byl z větší části zřízen při výstavbě věže. Byl pravděpodobně v blíže neznámé době poněkud prohlouben. Tady jde o to, že bylo původně podezření, že to bude nějaké specializované zařízení,“ říká stavební historik Jiří Varhaník.

hrad Svojanov

Původní informace zněla, že to bude trezor nebo záchod. „Představa toho trezoru se jeví dost absurdně, i když v odborné literatuře se to objevovalo. Je potřeba si ale představit, jaké prostředí je na dně té věže. Je tady vlhko a je obtížně přístupný. Kdyby se ukládaly nějaké hodnotné předměty do toho trezoru, tak by na dně věže značně trpěly,“ upřesňuje Varhaník.

Zda by to tedy mohl být záchod, dodává Varhaník: „Nemůže to tvrdit, ale není vyloučeno, že to je jenom technologický útvar. Ten segmentový pás a to zdivo za ním pak bylo kousek vylámáno z důvodu, které neumíme odhadnout. Možná jenom zvětšit ten prostor tady, ale to jsou spekulace. To dno věže bylo od středověku několikrát vyklizeno, takže se nedá očekávat, že by se zde našly nějaké pozoruhodné nálezy. Nicméně ověření té nálezové situace je zajímavou věcí, která dokresluje naše dosavadní znalosti o hradu.“

autor: KUB
Spustit audio