Hledá se nové místo pro letní kino. Už zase

30. duben 2015

Letní kino v Pardubicích je výjimečné. Promítá totiž každý den po celé prázdniny zcela zdarma. Diváci tradičně chodili na filmy do Tyršových sadů v centru města. Tam už ale letní kino nebude. A proto své zázemí hledá jinde. Nabízí se samozřejmě hned několik variant.

Kromě místa vedle skateparku naproti vlakovému nádraží, kde už letní kino jednou bylo, přichází v úvahu ještě jedna varianta. Ta je podle promotéra Jana Motyčka daleko lepší i kvůli tomu, že je hned vedle Tyršových sadů.

Přesun jen o pár metrů?

„V místě po bývalé sportovní hale, která byla zbourána. Ten prostor tak jako tak bude zarovnán a zatravněn,“ říká Motyčka.

Vyskytla se ale jedna komplikace. Toto místo využívali stavbaři při opravě třídy Míru pro uložení stavebního materiálu. Letní kino se sem proto přestěhovat zatím nemůže. Firma by ho musela do konce června upravit a pak ještě zatravnit.

„Zásadní problém je v tom, jestli ta tráva vzejde do doby konání letního kina,“ říká starosta 1. městského obvodu Jaroslav Menšík (ANO 2011).

Jenže pořadatelům letního kina se právě tento prostor líbí nejvíc. Jak říká Jan Motyčka, nabízí hned několik výhod: „Zejména v tom, že se jedná o tradiční místo v centru města. Zároveň to místo je dostatečně odcloněno od obytné zástavby. Zároveň by to mohlo být zázemí pro všechny návštěvníky parku, kteří těsně po rekonstrukci 1. července do parku přijdou.“

Čtěte také

V opraveném parku totiž ještě nebude v provozu nová kavárna. Stánky s občerstvením v letním kině by tak mohly být lidem k dispozici po celé prázdniny.

Pardubické letní kino

Souhlasí s tím i starosta malé radnice Jaroslav Menšík za ANO: „Ten objekt kavárny určitě nebude hotov dřív jak do konce září nebo října, takže letní kino by jednak přilákalo lidi do parku. Předpokládáme, že se i najde spousta lidí, kteří přijdou do kina a budou se procházet parkem. V podstatě by se měly tyto dvě akce podpořit.“

Navíc do letního kina můžete přijít, i kdyby Tyršovy sady ještě nebyly otevřené.

„Tak v podstatě tam je mnoho přístupových cest zejména z ulice U Stadionu, takže pokud by park ještě nebyl v provozu, tak nic nebrání tomu, aby letní kino mohlo být na tomto místě,“ říká Jan Motyčka.

Místo se mění, dramaturgie zůstává

Ať už bude jubilejní desátý ročník letního kina kdekoli, zachová si stejný dramaturgický plán jako v minulých letech.

„V pátek český film, v sobotu takový největší hit, v neděli film komerčnější, v pondělí jsou to filmy pro nepatrně náročnějšího diváka, v úterý něco mezi tímto, středa filmy pro děti a ve čtvrtek dokumenty,“ dodává Motyčka.

Kino na nádvoří? Jen speciální projekce

Organizátoři letního kina ještě před časem přemýšleli o zázemí na nádvoří pardubického zámku. Z technických důvodů to ale nebylo možné, přesto od tohoto nápadu pořadatelé úplně neustoupili.

Projekce nakonec bude i tam, a to ve formě menšího dobového historického festivalu. Diváci v zámeckých kulisách uvidí například Valmonta nebo Markétu Lazarovou.

Čtěte také

autor: KUB
Spustit audio