Staří lékaři na obvodech dosluhují, mladých je málo

25. květen 2015

V Pardubickém kraji citelně chybí mladí lékaři. Není výjimkou, že hlavně na vesnicích už několik let přesluhují zkušení praktici a po jejich odchodu zůstanou ordinace prázdné.

Věkový průměr lékařů pro děti a dorost je v současné době 58 let a mladí doktoři chybí. Těch současných je v Pardubickém kraji kolem stovky. Do pěti let bude potřeba deset dětských lékařů, není ale kde brát.

„Dřív byla dětská fakulta, kde se přímo vychovávali dětští lékaři. Lékaři vychází jako všeobecní praktičtí lékaři. Praxe mají poměrně málo a od toho se odvíjí, že když o něčem moc nevíte, tak se do toho nehlásíte,“ říká dětská doktorka Jiřina Dvořáková.

A dodává, zda u mladých lékařů může zafungovat i strach z tohoto oboru: „Myslím si, že určitě. Já to vidím, když tady mám mediky na praxi a chci, aby šli vyšetřit dítě, tak říkají, že se budou raději koukat. Pokud nemají dítě v rodině a nemají zkušenost, tak se malinkatých dětí bojí. Děti nám toho moc nepoví, když jsou malé, a tak musíme posuzovat podle rodičů, podle toho, jak se dítě chová.“

Věkový průměr je vysoký i u lékařů pro dospělé

Doktorka Hana Gippová ordinuje už 55 let a z toho 28 let přesluhuje. Čím si vysvětluje úbytek lékařů? „Prakticky jsou místa, kde vůbec lékaři nejsou, protože každý tam přijde, koukne se a jede dělat do Německa nebo do Rakouska, protože ty platy jsou desetinásobné.“

Nedostatek lékařů je především na venkovských místech, která jsou vzdálená od nemocnic. Vybavení ordinace totiž není nic levného.

„Musela by tam být zařízená ordinace, aby v té první fázi ten doktor nemusel dávat těžké peníze do nějakých přístrojů. Když jste 30 kilometrů od okresního města, tak už musíte mít toho víc sám,“ říká Gippová.

Vyšetřovna (ilustrační foto)

Pardubický kraj proto připravil grant, který má mladé lékaře motivovat k tomu, aby po ukončení studia a absolvování praxe u lékaře zůstali v regionu.

Víc dodává mluvčí Dominik Barták: „Pardubický kraj se nezříká své odpovědnosti, co se týká výchovy mladých lékařů, proto Rada Pardubického kraje schválila grant, který současným lékařům přinese 48 tisíc korun ročně za to, že se budou věnovat právě mladým začínajícím lékařům. Samozřejmě budeme rádi, když lékaři, kteří projdou tímto grantem, potom nastoupí do zařízení v Pardubickém kraji.“

Jestli bude grant pro lékaře zajímavý a podaří se tak snížit věkový průměr lékařů na Pardubicku ukáže až čas.

autor: zen
Spustit audio