Z okolí kladrubského hřebčína bude památková zóna. Obyvatelé radost nemají

29. červen 2015

Ministerstvo kultury chce mít z okolí hřebčína v Kladrubech nad Labem památkovou zónu. Hřebčín chce postupně dostat pod ochranu UNESCO. Vybrané území zasahuje celkem 16 obcí. Lidem v nich se plány ministerstva nelíbí.

Mají strach, že jim památková ochrana zkomplikuje život - některé stavby nebudou možné vůbec, u dalších bude potřeba souhlas památkářů. Přesně takový příklad našel redaktor Josef Kopecký v Řečanech nad Labem.

„My máme barák přímo u Labe a tím pádem, kdybychom byli v této zóně, tak bychom si nemohli už ani vyměnit okna plastová, nemohli bychom si přistavět, nemohli bychom nic. Náklady na všechno by se nám zvýšily. My s tím nesouhlasíme,“ říká paní Lenka, která má dům v Řečanech nad Labem.

Proti jsou i lidé přímo v Kladrubech. „My jsme loni podepisovali nějaký papír proti tomu,“ vzpomíná obyvatelka Kladrub. Důvod je jasný. Podmínky pro stavebníky si zpřísní, jenže zatím nikdo neví, jak moc.

„Když někdo bude chtít stavět, případně upravovat obydlí, tak bude muset mít schválení od památkářů. Není to až tak konkrétní, abychom věděli přesně,“ říká starostka Kladrub nad Labem Lenka Gotthardová.

Mapa plánované památkové zóny

Hřebčín ale změnu potřebuje. Čtyři tisíce hektarů velké nárazníkové pásmo mu má otevřít cestu do UNESCO, vysvětluje náměstek pro správu kulturní krajiny Národního hřebčína Radek Václavík: „Zřízení krajinné památkové zóny je předpokladem k tomu, abychom mohli podat nominační dokumentaci na seznam UNESCO.“

Žádná obří skladiště, žádné větrné nebo solární elektrárny

Podle Radka Václavíka změna zaručí, že okolí hřebčína nezničí necitlivé stavební zásahy: „Za minulého režimu v katastru obce Tetov se plánovala výstavba jaderné elektrárny, díky vyhlášení krajinné památkové zóny by k tomuto už nedošlo. Je to ochrana nejen krajiny, ale i obcí, kterých se ta památková zóna týká.“

A týká se hned šestnácti obcí. Tam ale lidi zajímají hlavně celkem prozaické věci – plastová okna, přístavby garáží, výška domů nebo povolená barva fasád. Paní Lenka, ze tři kilometry vzdálených Řečan, tak pro plány hřebčína moc pochopení nemá.

„Jestli chce být hřebčín v památkové zóně, tak ať to má na svých pozemcích u sebe. Já bych to ufikla přímo u Labe, ať už se to Řečan netýká,“ dodává paní Lenka.

Kladrubská starostka Lenka Gotthardová skoro čtyři roky hřebčín sama řídila. Podle ní by byla škoda, pokud by možnost protlačit se na UNESCO ztratil. „Bylo by škoda, abychom tu příležitost, která je jedinečná propásli.“

Novou památkovou zónu chce ministerstvo kultury vyhlásit už letos na podzim.

Čtěte také

autor: kop
Spustit audio