Původní podoba hradu v Brandýse nad Orlicí je pořád zahalena tajemstvím

8. srpen 2015

Stále nové části zapadají do skládačky archeologům, kteří pracují na záchraně hradní zříceniny v Brandýse nad Orlicí na Orlickoústecku. Tu a tam objeví novou prohlubeň nebo díru ve zdi a lámou si hlavu, jestli to bylo okno nebo střílna.

Neobjeveného je na kopci nad městem stále mnoho. Hlavním cílem je ale především pozůstatky hradu zakonzervovat, aby se úplně nezbortily.

„Tady je odhalena koruna severního zdiva paláce. To bylo před pár dna odkopáno a zdokumentováno,“ říká historik Zdeněk Skalický na zřícenině hradu v Brandýse nad Orlicí, kterou se místní spolek snaží už několik let zachránit.

Čtěte také

„Máme vypracovanou základní koncepci záchrany hradní zříceniny. Než se přistoupí k jednotlivým opravám, tak se musí ten hrad důkladně zaměřit, zdokumentovat. Cílem záchrany je konzervace hradní zříceniny. Neměla by tady vyrůst do výšky nějaká nová zeď nebo věž. Má to být i po opravách jako zřícenina,“ doplňuje Skalický.

Výhled z hradu nad městem

A dodává: „Ta pravá středověká podoba hradu je pořád utajena. My se nacházíme v hradním jádře paláce. Těch stavebních fází bylo několik a ten vývoj je velmi komplikovaný a nejasný, ale právě při těch opravách zjišťujeme drobné informace a střípky, které skládáme do sebe. Z toho se trochu objevuje ta podoba hradu. Je tady ale více otázek, než je odpovědí.“

Místo je ještě plné záhad, které tady archeologové postupně odkrývají. Výstupem jejich práce by měla později být nová naučná stezka o historii hradu.

Čtěte také

autor: Zuzana Pecháčková
Spustit audio