Chodník a nové stromy na Sukově třídě budou až na jaře, s ročním zpožděním

29. říjen 2015

Už tři čtvrtě roku je pardubická Sukova třída bez stromů. Vzrostlou alej javorů nechal v únoru pokácet první městský obvod, protože stromy byly nemocné a hrozilo nebezpečí pádu větví na chodce i projíždějící auta.

Plán byl hned na jaře vysadit stromy nové a v souvislosti s úpravou sousedících Tyršových sadů nechat kompletně opravit i chodník s cyklostezkou. Jenže to se nestalo.

„Bylo to původně součástí celé regenerace Tyršových sadů, ale v určitém okamžiku přípravy stavby, kdy jsme se domluvili s magistrátem, že tuto záležitost zajistíme jako městský obvod, se zjistilo, že na to musí být speciální stavební povolení od odboru dopravy. Musela se udělat nová dokumentace. Od té doby to zajišťoval městský obvod,“ vysvětluje starosta obvodu Jaroslav Menšík (ANO), proč se stavba prodloužila.

Čtěte také

„Není to pro nás v podstatě tolik práce. Vypíšeme teď výběrové řízení na dodavatele a v dubnu bychom chtěli tuto akci zrealizovat, protože součástí je výsadba nové aleje z platanů. Ty se musí vysadit do konce dubna,“ odpovídá Menšík.

Platany budou ve větší výšce, aby nezasahovaly do vedení. Bude jich stejně, jako bylo stromů ve vykácené aleji, to znamená dvanáct a mají mít desetimetrové rozestupy. Zelená plocha bude zúžena kvůli stezce pro pěší a pro cyklisty.

Chodci po kostkách, cyklisté po asfaltu

„Pro pěší bude mozaika žulová a pro cyklisty bude živičný povrch. Pak bude ještě pruh zeleně, ve kterém budou vysázeny ty nové platany,“ dodává starosta Menšík.

Do nedávna mohli cyklisté jezdit po silnici, protože zde byl vyhrazený pruh, teď jezdí auta v obou pruzích.

A kudy budou jezdit cyklisté, až se začne opravovat? Podle Menšíka budou využívat provizorní část, kterou město vyhradí právě v krajním automobilovém pruhu na Sukově třídě.

Nový chodník s cyklostezkou na Sukově třídě by měl být hotový do půlky května příštího roku.

autor: ba
Spustit audio