Slatiňanský zámek je pod dohledem. Skenují ho dronem i laserovými paprsky

12. leden 2016 11:32

Kolem slatiňanského zámku krouží světélkující roboti a stavbu rozebírají laserové paprsky. Scéna jako z vědeckofantastického románu má jednoduché vysvětlení. Stavební plány stovky let staré památky nejsou zrovna nejnovější a ani dvakrát přesné.

Moderní pomocníci dokážou najít skoro každou trhlinu na fasádě a zdi měří s odchylkou jen několika milimetrů.Stroj nese kameru. „Je to v podstatě běžný fotoaparát, se kterým je potom možno vyhodnotit jednotlivé snímky a udělat 3D rekonstrukci,“ říká Bohumil Michalík, který ovládá dron.

A dodává, jak může být rekonstrukce přesná: „Záleží na rozlišení snímků. Tady se pohybujeme v milimetrech a jednotlivé fasády potom mají kolem půl centimetru přesnost.“

Dronu neunikne žádný detail fasády

Zámek není úplně typický dům. „Složitější to není. Je to v podstatě úplně jedno. Naopak, čím složitější objekt je, tím je tato metoda na to lepší, protože tam máte zachycené veškeré detaily. Dost často se dělají barokní věci, kde máte různé ozdoby a sochy. Tam tou 3D rekonstrukcí dokážete popsat kompletně současný stav,“ doplňuje Michalík.

Čtěte také

„Máme k dispozici nějaké staré plány z padesátých a sedmdesátých let, ale samozřejmě doba pokročila, možnosti v dokumentaci památek jsou úplně jiné, než byly dřív. Momentálně tedy zámek prochází dokumentací pomocí laserového skenování a zároveň pomocí dronů, kdy se snímkují jednotlivé části objektu. Výsledkem bude fotoplán. Můžeme to potom použít jako podklad pro projekt obnovy fasád. Těch možností využití je celá řada,“ přibližuje kastelán Státního zámku Slatiňany Jaroslav Bušta.

Lasery a drony mají ještě jednu výhodu. Oproti klasickému geodetickému zaměření jsou rychlejší a přesnější.

autor: kop
Spustit audio