Uprchlické zařízení v Králíkách nevznikne. Ministerstvo stáhlo žádost o převod budovy

2. únor 2016

Období nejistoty a emocí v Králíkách na Orlickoústecku končí, uprchlické zařízení tam nebude. Jeho odpůrci, tedy Pardubický kraj a králická radnice, se dnes na tom dohodli s ministerstvem vnitra, které plán stáhlo z jednacího stolu.

Ministerstvo vnitra stáhlo žádost o převod budovy bývalého diagnostického ústavu z majetku ministerstva školství, což byla hlavní podmínka pro zřízení azylového střediska. Podle aktérů dnešního jednání ale rozhodla celá řada dalších věcí, především nespokojenost lidí s tím, aby tam vůbec vzniklo.

Pardubický kraj v této pomyslné bitvě slov a emocí argumentoval i tím, že by uprchlické zařízení negativně ovlivnilo slibně se rozvíjející turistický ruch a příchod nových lidí, mladých rodin, do regionu, a obavy měl taky ze společného soužití obyvatel s uprchlíky.

Zástupci města rozhodnutí jednoznačně vítají

Starostka Jana Ponocná ze sdružení Naše město proto dnešní rozhodnutí uvítala: „Ti lidé jsou prostě zvyklí tam žít tak, že se navzájem znají. Nějaké střídání cizích lidí by vyvolávalo jenom strach a obavy.“

Dále řekla, že se s ministerstvem jasně dohodli, že je to konečné stanovisko a že žádná pootevřená vrátka k případnému oživení plánu na azylové centrum nikde nevidí. Pokud jde o referendum, tak o něm musí rozhodnout zastupitelstvo města v pondělí osmého února, starostka si ale myslí, že by už jeho pořádání bylo bezpředmětné.

Co bude s budovou dál?

Ta zůstává v majetku ministerstva školství. Králická radnice chce ale vyvolat jednání o jejím bezúplatném převodu pod město. Tuto cestu podporuje taky Pardubický kraj.

Výchovný ústav Králíky

Město by mohlo budovu využívat k neziskovým, anebo sociálním účelům. Zájem o ni projevil i soukromý investor, který by ji provozoval k turistickým účelům. V blízkosti je totiž hojně navštěvovaný skiareál Dolní Morava.

autor: wol
Spustit audio