Uvidí agresivní řidiče i pohřešované. Kraj koupil dva drony za půl milionu korun

26. únor 2016

V Pardubickém kraji budou sloužit dva bezpilotní letouny, mají pomáhat hlavně při pátrání a monitorování například při kalamitách. Jeden dron bude využívat kraj, druhý má k dispozici policie, která tímto způsobem bude hlídat i neukázněné řidiče.

Když si pořídíte dron, abyste třeba natáčeli členy rodiny při lyžování nebo fotili z výšky krajinu, nemusíte mít zatím žádné povolení. Pokud ale chcete s dronem létat profesionálně nebo ho chce používat úřad, je to mnohem složitější.

Takže i když v kanceláři tajemníka Bezpečnostní rady Pardubického kraje už bezpilotní letoun pár dní leží, může trvat i dva měsíce, než poprvé vzlétne.

Zařízení pořídilo hejtmanství nejen pro své potřeby, ale druhý, podstatně větší a dražší přístroj věnovalo i státní policii.

„To naše zařízení není úplně velké. Má asi 50 centimetrů úhlopříčně, má čtyři motory, váží asi dvě kila, má kameru,“ říká Aleš Boňatovský z Oddělení krizového řízení Pardubického kraje.

Pomůže při požárech nebo kalamitách

A dodává, při jakých příležitostech bude kraj dron využívat: „Kdybychom to měli v roce 2011, kdy hořelo v Boru u Skutče, tak se s tím dá z výšky zmonitorovat a potom na počítačích prohlédnout, jak je to rozsáhlé a jak to hoří. Loni, když byly polomy na Dolní Moravě, prolítnete, když není samozřejmě už vítr, nad lesem, stavbami a z výšky to zdokumentuje. Máte reálnou představu o poškození a různých událostech, které se staly.“

Dron, zobrazovací jednotka a čtyři baterie stály kraj asi 80 tisíc korun. Jedna baterie udrží stroj ve vzduchu v závislosti na zátěži a letových podmínkách zhruba 20 minut.

Dron Flydeo, který používá pardubická policie

Šestivrtulový obr pro policii

Dron pro Policii České republiky bude daleko větší. „Bude mít něco přes metr rozpětí i větší nosnost. Bude mít šest vrtulí a ve vzduchu vydrží mnohem déle, bez přerušení přibližně 60 minut,“ říká Oldřich Mašín z krizového oddělení.

A dodává, jak daleko dron dolétne: „V podstatě se může létat na viditelnou vzdálenost, takže to je prakticky 500-600 metrů, ale dosah vysílačky je až dva kilometry,“ říká Mašín.

Policejní stroj Flydeo Y6 přijde přibližně na 400 tisíc korun a oproti krajskému má vyšší nosnost, vydrží ve vzduchu několikanásobně déle a běžnou kameru bude možné vyměnit za termokameru. Při pátrání po lidech ho tak bude možné použít ve dne i v noci. Ve srovnání s menším krajským dronem má tento policejní tři ramena se šesti rotory. Policie také bude pro obsluhu velkého stroje potřebovat dva lidi - jednoho pilota a jednoho kameramana.

Čtěte také

Jak je to s provozováním dronu, popisuje Aleš Boňatovský: „Není to snadné, protože Pardubický kraj to bude provozovat jako organizace, takže musíme splnit požadavky leteckého zákona, který předpokládá, že pro bezpilotní prostředky musí mít provozovatel vyškoleného pilota. U nás to bude kolega Oldřich Mašín.“

Ten už přibližuje, jak je náročná splnit podmínky zkoušek: „Skládají se ze dvou částí. Jsou to teoretické testy z leteckých předpisů, z doplňků a dalších náležitostí, pak jsou to praktické zkoušky na letišti. Vím, co by se mělo létat za sestavu, jaké prvky tam budou požadovat. Do té doby se to musím naučit a pak to udělat. Trénuji přímo s tímto dronem.“

Dron bude sledovat agresivní řidiče

Policie bude dron podle hejtmana Martina Netolického využívat na monitorování provozu na silnicích, při pátracích akcích v terénu, ale také na dokumentování místa nehod či dalších oblastí. Techniku si stejně jako v minulých letech vybrali sami policisté.

Policie počítá také s tím, že bezpilotní letoun bude využívat k monitorování dopravy, kamerami bude například zachycovat nesprávné a nebezpečné předjíždění.

autoři: pta , ba
Spustit audio