Orlickoústecká nemocnice chystá centrální příjem pacientů s akutními potížemi

23. září 2016

Prvním krokem ke stavbě nového centrálního příjmu pacientů je nová studie, která ukazuje podobu této budovy. Lidé s akutními potížemi by tak nechodili do ambulancí jednotlivých oddělení, ale na jedno místo.

Stejně tak by i záchranáři vozili nemocné v ohrožení života do nově vzniklé budovy v severovýchodní části areálu. Její stavba má stát podle prvních odhadů 300 až 400 milionů korun a začne nejdřív v roce 2019. Vedení nemocnice se domnívá, že půjde o zásadní zlepšení lékařské péče.

Vznikne jedno místo, které bude ve dne v noci nepřetržitě přístupné všem pacientům s akutními potížemi. Ocení ho hlavně záchranáři, kteří tak budou moct předávat pacienty do rukou lékařů na jednom specializovaném urgentním příjmu. Do nové budovy budou moci chodit nemocní a zranění lidé i samostatně.

Ředitel Orlickoústecké nemocnice Jiří Řezníček řekl, že akutní pacienti často nevědí, co jim přesně je, a potřebují, aby to lékaři zjistili už při prvním vyšetření.

„Dneska máme interní ambulanci, chirurgickou ambulanci, neurologickou ambulanci, urologickou, gynekologickou atd. a lidé někdy přesně nevědí, kam se svými obtížemi mají jít. Takže chodí někdy z jednoho oddělení na druhé, je to pro ně daleko horší,“ řekl Řezníček.

Čtyřpatrová budova za 400 milionů

Už teď je ze studie jasné, že půjde o čtyřpatrovou budovu v severovýchodní části nemocničního areálu. Bude hned vedle operačních sálů stávající chirurgie, aby bylo možné pacienty v případě potřeby převážet chodbami na operace.

Sanitka - interiér

V přízemí budovy má být 7 ambulancí chirurgie a interny, nebude chybět ani jednotka intenzivní péče a anesteziologicko-resuscitační oddělení. Na střeše vznikne přistávací plocha pro vrtulníky záchranářů. Jen stavba nové budovy má stát 300-400 milionů korun, další miliony bude stát nákladná zdravotnická technika.

Manažeři spojených krajských nemocnic momentálně hledají projektanta, který navrhne přesnou podobu nového zařízení. V příštím roce chtějí připravit projekt, v dalším soutěžit firmu a stavět by se mohlo nejdřív až v roce 2019 nebo 2020.

Orlickoústecká nemocnice má před sebou do té doby ale ještě jeden velký úkol. Musí pro nový centrální příjem najít další lékaře a zdravotníky, protože stávající zaměstnanci nemocnice stačit nebudou. Vzhledem k obecnému nedostatku zdravotních sester i specialistů to nejspíš bude složité. Nemocnice proto zatím spoléhá na úzkou spolupráci s místní střední a vyšší zdravotnickou školou.

autor: Tereza Hašková
Spustit audio