Lidé v Králíkách budou hlasovat o věznici. Město vyhlásilo referendum

13. říjen 2016

Králíky na Orlickoústecku vyhlásily místní referendum. Obyvatelé města budou mít možnost hlasovat, jestli souhlasí se zprovozněním věznice. Ministerstvo spravedlnosti na ni chce přestavět zrušený dětský výchovný ústav.

Plán má ale svoje odpůrce. Podle nich se takové zařízení do rekreační oblasti nehodí a navíc se bojí zhoršení bezpečnostní situace.

Zastupitelé králík se rozhodli vypsat referendum, protože jde opravdu o dost citlivé téma. Vězeňská služba chce do Králík umístit až 200 žen odsouzených za mírnější delikty. Snažila se obyvatele města přesvědčit, že jim žádné vážné riziko nehrozí a že by to naopak znamenalo nová pracovní místa nebo příležitost pro obchodníky a dodavatele.

Odpůrci si ale takové zařízení ve městě nepřejí. Vedení města se proto dohodlo, že by lidé měli mít možnost říct, co si o plánu ministerstva spravedlnosti myslí.

Lidé budou hlasovat v pátek 25.listopadu

Voliči vyberou odpověď na otázku, jestli souhlasí s tím, aby v areálu bývalého dětského výchovného ústavu ministerstvo spravedlnosti zřídilo ženskou věznici s dohledem.

Čtěte také

Část zastupitelů navrhovala zobecnění textu na jakoukoli věznici, ale neuspěli. Většina totiž souhlasila s tím, že by referendum mělo reagovat na konkrétní plán, který vězeňská služba v Králíkách představila.

Místní referendum nebude pro ministerstvo závazné. Přesto šéf resortu Robert Pelikán z hnutí ANO přislíbil, že pokud hlasování skončí nějakým výrazným rozdílem, nebude to přehlížet.

„Pro nás bude velice důležitým vstupem vědět, co si o tom skutečně myslí občané. Určitě budeme naslouchat výsledkům, budeme je brát určitě velmi vážně,“ potvrdil Pelikán.

Všude víří kouzelné slůvko „referendum“, neboť hlas lidu je hlas boží

Jedno referendum už v Králíkách připravovali na začátku roku, tehdy šlo o využití stejného objektu jako azylového centra pro uprchlíky. Kvůli silné vlně nesouhlasu ale ministerstvo vnitra plán zastavilo.

autor: kop
Spustit audio