Dřevorubci kácí stromy kolem Slatiňan. Padne až 20 kilometrů alejí

10. listopad 2016

Lesníci ve Slatiňanech likvidují stromy kolem cest, které vedou ke známým a vyhledávaným turistickým cílům. Dřevorubci se nevyhnou stezkám k muzeu Švýcárna, Kočičímu hrádku nebo rozhledně na Chlumu.

Změnu není možné přehlédnout, na některých místech totiž chybí celé aleje. Důvodem je bezpečnost. Rekreační lesy navštěvuje pořád víc a víc lidí a lesníci nechtějí riskovat, že na někoho spadne větev, nebo celý strom.

Teď kácejí nahnuté, duté a další rizikové kusy. Chybí ale i celé aleje, třeba právě směrem ke Kočičímu hrádku. Správci to vysvětlují tak, že není možné nahradit jeden nebo dva pokácené kusy, protože by se náhradní stromy neuchytily. Dřevorubci tedy vykácejí celé stromořadí.

Kácení čeká 20 kilometrů alejí

Těžba potrvá celou zimu a návštěvníci by měli být opatrní a místům, kde se právě těží, se raději vyhnout. Pořád je to ale jen začátek. Lesy ČR počítají s tím, že budou práce pokračovat i v dalších letech a zasáhnou celkem dvacet kilometrů alejí kolem turistických stezek kolem Slatiňan, Trpišova a Kochánovic.

Dřevorubci v okolí Slatiňan kácí celé aleje stromů

Vykácená místa zůstanou prázdná jenom dočasně. Kácení je vlastně příprava na obnovu této části lesa, která až do druhé světové války fungovala jako knížecí obora.

Postupně budou lesníci aleje vysazovat znovu a v plánu jsou i další změny - například radnice ve Slatiňanech by tuhle příležitost ráda využila k tomu, že znovu postaví Černou bránu nad kaštankou, což bylo oblíbené místo básníka Jaroslava Vrchlického. Teď existuje už jen na osmdesát let starých fotografiích.

Čtěte také

autor: kop
Spustit audio