Demonstrace v Králíkách: Věznici nechceme, odehnala by turisty

24. listopad 2016

Víc než 300 lidí ve středu večer demonstrovalo na náměstí v Králíkách na Orlickoústecku. Nesouhlasí se záměrem Ministerstva spravedlnosti zřídit v budově bývalého výchovného ústavu ženskou věznici.

Všechno se obešlo bez konfliktů. Byla to poklidná demonstrace. Na pódiu se vystřídalo několik řečníků, například starostka Králík Jana Ponocná (Naše Město), nebo hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD). V podstatě všichni se proti záměru ministerstva spravedlnosti ohradili.

Vězni podle místních odradí turisty

Věznice prý v místě není potřebná a navíc by mohla ohrozit rozvíjející se turistický ruch v oblasti. Podle místních by věznice nic dobrého regionu nepřinesla. Ani nabídka případných pracovních míst podle obyvatel příliš lákavá není.

Hejtman Martin Netolický se proti návrhu vymezil poměrně razantně. A obyvatelům města slíbil, že o celé věci bude jednat s nejvyššími vládními činiteli.

„Pokud se máme o něco společně snažit právě v této oblasti, kterou já považuji za jednu z nejhezčích v kraji, tak musíme mít společně klid na práci. Já jsem v této věci kontaktoval premiéra a tento týden se sejdu také s Andrejem Babišem a požádám ho konkrétně, aby si pana ministra Pelikána srovnal,“ říká Netolický.

Demonstrace v Králíkách proti zřízení věznice

I podle něj by věznice ohrozila turistický ruch v oblasti, do které kraj, a prostřednictvím dotací i stát, za posledních několik let investoval desítky milionů korun. Hejtman návrh postavit v Králíkách věznici přirovnal k tomu, jako kdyby Ministerstvo spravedlnosti chtělo podobné zařízení postavit například na Lipně nebo ve Špindlerově Mlýně. Proto prý nevidí důvod, proč by mělo být právě tam.

Čtěte také

Následovat bude místní referendem, ve kterém se k návrhu mohou jasně vyjádřit i obyvatelé Králík. Je ale důležité poznamenat, že budova bývalého výchovného ústavu je v majetku státu, a tudíž výsledek referenda není pro Ministerstvo spravedlnosti nijak právně závazný.

Ministr Robert Pelikán (ANO) před časem slíbil, že k výsledkům referenda přihlédne. Jenomže podle nejnovějších informací je budova už v majetku Vězeňské služby. To je krok, který tamní obyvatelé berou od ministra Pelikána jako podraz. Samotné ministerstvo to vysvětluje jako nezbytné právní úkony. O celé věci se bude nejspíš ještě jednat, a jak už bylo řečeno, referendum má jen jaksi ukázat, že si místní věznici v Králíkách nepřejí - místo toho by v budově bývalého ústavu obyvatelé rádi viděli třeba domov pro seniory, nebo byty.

autor: zen
Spustit audio