Slatiňany učí místní třídit. Popeláři budou jezdit jednou za dva týdny

11. prosinec 2016

Ve Slatiňanech chtějí přimět lidi k lepšímu třídění odpadu. V příštím roce proto nechá nově svážet odpad z popelnic jen jednou za 2 týdny. Někteří místní lidé a podnikatelé se ale obávají, že jim to nebude stačit i když odpad třídí.

Zástupci města ale tvrdí, že podle statistik ze skládkování odpadů velká část lidí v současnosti nechává odvážet popelnice poloprázdné. Radní přitom nechtějí takový provoz dál dotovat z městské kasy.

Většina lidí, které ve Slatiňanech redaktorka Českého rozhlasu Pardubice oslovila, nemá za týden tolik odpadu, aby naplnili celou popelnici. Změna jim proto nevadí. Najdou se ale i ti, které nové plány radnice nemile překvapily.

Stěžují si na ně hlavně místní podnikatelé. Ti si ale mohou objednat častější svoz u soukromé firmy samostatně. I někteří lidé, kteří nepodnikají, chtějí odvoz odpadu každý týden. Třeba Helena Růžičková si doma topí v kamnech a nové plány radnice ji proto vůbec nepotěšily, i když jinak papír, plast i sklo pravidelně třídí.

„Sice se ušetří, ale už se nekouká na ostatní, protože když topím, tak vyspávám popel a ta jedna popelnice na to nestačí. Myslím si, že bude víc lidí nespokojených.“

Méně svozů, více motivace

Město chce tímto krokem motivovat lidi, aby více třídili. V současnosti třídí místní asi pětinu běžných odpadů z domácnosti, ve světě se přitom někde daří třídit i polovinu a víc. Ve Slatiňanech je recyklačních kontejnerů dost, je tam sběrný dvůr a v příštím roce by se tam měly objevit i nové nádoby na bioodpad, lidé tedy mají příležitost třídit.

Tříděný odpad, kontejner, recyklace (ilustrační foto)

Druhým důvodem je to, že radnice každý rok svoz odpadů dotuje z vlastního rozpočtu. Místní platí "za popelnici" 630 korun ročně, ale tyto peníze všechny náklady nepokryjí. Město tak pravidelně doplácí asi 400 tisíc korun ze svého. To by podle starosty Slatiňan Ivana Jeníka z SNK-ED mělo v příštím roce skončit.

„Chceme jít touto cestou, abychom mohli příští, nebo přespříští rok opět snížit poplatky a ušetřené peníze použít na něco smysluplnějšího, na opravu chodníků, opravy komunikací a podobně.

Lidé mohou ušetřit na poplatcích

Radní navrhli, aby lidé v příštím roce platili asi o 8 % míň, než letos. Ušetřili by tak reálně asi 50 korun. Snížení poplatku ale někteří nepovažují za dostatečné vzhledem k tomu, že popeláři k nim do ulice přijedou jen dvakrát za měsíc. Výši poplatků bude ještě před Vánoci projednávat zastupitelstvo.

Až příští rok ale ukáže, jestli se lidé naučí hospodařit s odpadky tak, aby jim vystačila jedna popelnice na půl měsíce.

autor: Tereza Hašková
Spustit audio