Gymnazisté protestovali proti pamlskové vyhlášce. Automat na kávu uctili minutou ticha

11. leden 2017

Některá víceletá gymnázia v Pardubickém kraji zamezují studentům vstup k nápojovým automatům i do školních bufetů. Je to kvůli pamlskové vyhlášce, která se týká všech žáků mladších 15 let.

Studenti pardubického gymnázia Dašická vystavili smuteční parte školnímu automatu na kávu. Musel zmizet ze školy. S dávkou studentské recese tak protestují proti tzv. pamlskové vyhlášce, za kterou si stojí ministerstvo školství.

Ačkoli se týká jen žáků z nižších ročníků osmiletých gymnázií, má podle studentů dopad na všechny. Nelíbí se proto ani mnoha gymnazistům z Holic, Vysokého Mýta nebo Ústí nad Orlicí.

Na místě, kde stával automat na kávu na pardubickém gymnáziu Dašická, je teď vystavené parte. „Jelikož jsme osmileté gymnázium, tak se nás ta vyhláška týká bohužel také. Jenže u nás na škole studuje daleko více studentů nad 15 let. Je tady dokonce hodně studentů nad 18 let,“ říká Petra Kmoníčková ze třetího ročníku. Studenti teď kvůli tomu sepisují petici.

Zákaz vstupu studentům mladším 15 let

Ministerstvo školství ale vyhlášku hájí, je to podle něj jedna z cest, jak bojovat proti dětské obezitě. „Víceletá gymnázia mají i v současnosti organizační možnosti jak zajistit prodej potravin nesplňujících požadavky, které vyplývají z uvedené vyhlášky,“ řekla mluvčí ministerstva Jarmila Balážová.

Ředitel pardubického gymnázia Dašická Luděk Burian ale tvrdí, že na to, aby automat na kávu přestěhovali někam, kde bude přístupný jen starším studentům, není zkrátka místo.

„Zamezit přístup žákům, kteří plní povinnou školní docházku, někam, kam dáme automat, je stejně stále diskriminující, i když vyhláška určuje, že tyto žáci nemají mít přístup k těmto potravinám,“ dodal Burian.

Víceleté gymnázium v Chrudimi se ale touhle cestou vydalo. Aby nemuselo rušit školní bufet, zakázalo do něj studentům mladším 15 let vstup. A nápojový automat přesunulo do odpočinkové místnosti, i tam ale mladší děti teď nesmějí.

autor: wol
Spustit audio