Cestujícím v Přelouči brzy zdraží jízdné v MHD

17. leden 2017

Lidé v Přelouči si od prvního března připlatí za jízdenku v městské hromadné dopravě. Zdražení by ale podle radnice nemělo být citelné. Místo stávajících pěti zaplatí pasažéři o dvě koruny víc. Vyšší cifry v ceníku jízdného město zdůvodňuje rostoucími náklady dopravce a dál bude muset na jedinou linku MHD doplácet ze svého.

„My jsme říkali, že i kdyby jízdné stálo deset korun, tak bychom to platili, protože jak jinak se někam dostanete. My nemáme krám,“ říká paní Jana, které navýšení jízdného vůbec nevadí. Seniorka je obyvatelkou nedalekých Lohenic a městské autobusy využívá poměrně často.

Paní Václava sice často městskou hromadou dopravou nejezdí, ale to, že bude v autobuse platit víc, se jí nelíbí: „Sedm korun je sedm korun.“

Starostka Přelouče Irena Burešová (ODS) popisuje důvody březnového zdražení: „Jediným důvodem tohoto navýšení je fakt, že nám dopravce Arriva Východní Čechy zvýšil cenu za dopravní výkon, tj. cenu za jeden kilometr, do které musel promítnout náklady na zásadní zvýšení mezd řidičů.“

Přelouč je stále nejlevnější

„Ono to souvisí částečně s platy řidičů, ale také s tím, že v Přelouči lidé platí za svezení hromadnou dopravou dlouhodobě pouze symbolickou částku. Pouze pro srovnání, v nedaleké Chrudimi stojí jednotlivé jízdné 10 korun při nákupu v hotovosti, v Pardubicích 16 a jedna zóna integrovaného systému vyjde také na 10 korun. I potom zdražení o dvě koruny zůstává veřejná hromadná doprava v Přelouči stále bezkonkurenčně nejlevnější,“ doplnila mluvčí přepravní společnosti Arriva Nikola Šeligová.

Autobusová linka v Přelouči rozváží cestující od Lipin až po nedaleké Mělice. Doba jízdy trvá přibližně 20 minut.

„Město má poměrně dost vzdálené nádraží pro občany, kteří bydlí na západním konci města. Ta trasa na to nádraží pro mě představuje mnohdy dva až tři kilometry. Zejména pro děti, které jezdí do škol do Pardubic, do Prahy, i pro pracující, kteří pravidelně dojíždějí, to určitě význam má,“ doplnila starostka Burešová.

Devítitisícová Přelouč zavedla městskou hromadnou dopravu před sedmi lety a místní radnice ji vnímá hlavně jako službu občanům. Není to ale zadarmo. Ročně ji to stojí zhruba 2 miliony korun.

autor: wol
Spustit audio