Na pardubický zámek jen pěšky. V plánu je točna pro autobusy i vláček

9. únor 2017

Pardubický zámek leží v těsné blízkosti historického centra města. Pokud se k němu chcete dostat, musíte podstoupit menší procházku. Zaparkovat u něj totiž v podstatě nejde. Pardubický kraj, který je jeho zřizovatelem, proto už delší dobu uvažuje o tom, že by u zámku zřídil parkovací točnu.

Zámek je dostupný jen těm, kterým nevadí pěší procházka. Cesta je komplikovanější pro imobilní návštěvníky. Správce zámku, Východočeské muzeum, upozorňuje i na to, že cílovou turistickou skupinou jsou také zájezdy dětí a seniorů. Parkování autobusy, které je sem dovezou, je ale docela z ruky. Řidiči totiž musí zajet na parkoviště až v okolí zimního stadionu a Labe.

Památky až pod nos

Dalším důvodem je podle správce i fakt, že cestovní operátoři po informaci, že nemohou turisty vyložit přímo u zámku, ztrácejí o tuto lokalitu zájem a vyřazují ji ze svých výletových tras. A právě to se může odrazit i na návštěvnosti.

Pardubický kraj si myslí, že by autobusová točna problém vyřešila. Jde podle nich o šetrný a funkční systém, který nenaruší atmosféru ani památkovou a přírodní ochranu místa.

Místo pro točnu autobusů by u pardubického zámku bylo

Jenže pozemek patří městu to vidí v točně problém. Jde o dopravní stavbu a ta není v souladu s územním plánem. Město by muselo požádat o změnu, což může trvat i déle než rok. Točna u zámku se příliš nelíbí ani městským architektům, jednak kvůli zmíněnému nesouladu s územním plánem a také z estetických důvodů.

Čtěte také

Další jednání ještě budou, ale jestli přinesou nějaké řešení, se teprve ukáže. Náměstkyně primátora Helena Dvořáčková z hnutí ANO, prozradila, že existuje i nápad, že by na zámek jezdil malý motorový vláček. Lidé ho mohli například vidět v průběhu konání Olympijského parku Pardubice.

autor: KUB
Spustit audio