Trosky střechy v České Třebové zmizí do konce týdne. V březnu začne oprava

15. únor 2017

Trosky zříceného stropu sportovní haly v České Třebové by měly být odklizené do konce tohoto týdne. Vyplynulo to z dnešního jednání zástupců Pardubického kraje a stavební firmy. Střecha nové tělocvičny se propadla v polovině ledna při sportovním utkání, kdy uvnitř bylo asi 80 lidí.

Na jednání padl termín, kdy budou trosky střechy odklizené – a to má být do konce tohoto týdne.Vedle tělocvičny jsou stále jeřáby, které postupně plní sutinami kontejnery – a ty zase průběžné odvážejí nákladní auta, takže odklízecí práce tady jsou v plném proudu.

Pardubický kraj si najal nezávislou firmu, která měla navrhnout, jak střechu opravit. Plány už hotové jsou a nabízejí čtyři varianty nejen jak střechu opravit, ale především, jak by měla být řešená konstrukce nového stropu.

Dřevěná konstrukce už šanci nedostane

Vedle železobetonové a ocelové konstrukce dva návrhy počítají také s užitím dřevěných vazníků. To je zajímavé, protože zřícený strop podepíraly právě vazníky ze dřeva. Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický z ČSSD ale uvedl, že toto řešení je pro něj nemyslitelné.

Odklízení trosek zřícené střechy v České Třebové

Pardubický kraj s výběrem konkrétního návrhu počká do doby, než bude hotový posudek soudního znalce. To by mělo být do několika týdnů. Podle aktuálních informací by se v březnu mohlo začít s opravami tak, aby se už v říjnu mohlo v tělocvičně opět sportovat.

Čtěte také

Ve vyšetřování nehody zatím žádný posun není. Policisté zpočátku řídili přímo tady na místě vyzvedávání trosek, protože potřebovali zajistit důkazy a potřebné materiály. Čtyři ze třinácti vazníků si navíc vyšetřovatelé ještě ponechali, aby je podrobili dalším zkoumáním a expertízám. I nadále tedy platí, že policie havárii prošetřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti a viníkovi může hrozit až osmiletý trest ve vězení.

autor: zen
Spustit audio