Strážníci mají od července víc pravomocí. Přibyde jim ale i administrativa

4. červenec 2017

Pro městskou policii to znamená víc pravomocí a také náročnější administrativu. Už třeba není možné řešit přestupek domluvou, ale o všem je potřeba udělat písemný zápis. Co to znamená pro občany a jak jsou připraveni pardubičtí strážníci?

„Je to všechno opravdu úplně jinak. Mění se i počet pokutových bloků, které strážník u sebe bude nosit. Nosil u sebe v podstatě dvoje pokutové bloky, dneska to je pět pokutových bloků. Je to pokutový blok na pokutu na místě zaplacenou, na místě nezaplacenou, zvlášť pro fyzickou, zvlášť pro právnickou osobu, ještě tam je jeden pokutový blok, a to je napomenutí,“ říká ředitel pardubické městské policie Rostislav Hübl.

Domluvou policista už nic nevyřeší

Podle správce informačních systémů Petra Kvaše, který strážníky o nových změnách školí, je největší změnou jak pro strážníky, tak pro občany, že podle nového zákona nemohou policisté už udělit domluvu.

„Strážník, když bude chtít řešit nějaký přestupek s přestupcem na místě, tak všechny formy toho řešení jsou písemné. Ta domluva, jak jsme ji znali od roku 1990, končí a zákon nahrazuje tento pojem tzv. napomenutím příkazem na místě. Jak pro strážníka, tak pro občana to bude trochu nepraktické, protože se to musí sepsat, občan to musí podepsat, musí se vším souhlasit. Obávám se, že tam ze začátku budou nějaké nejasnosti. Je to obtěžující pro obě strany,“ dodává Kvaš.

Čtěte také

Strážníkům přibydou pravomoci. „Strážníci dostali poměrně velký nový rozsah kompetencí v dopravě. Strážník může řešit na místě telefonování za jízdy, nedání přednosti v jízdě. Může řešit všechny dopravní značky, může řešit závažný přestupek, to je jízda na červenou. Co se týče dopravy, tak tedy strážník může dělat mnohem více přestupků, „říká Petr Kvaš.

Zákonodárci také zvýšili pokuty. „U mnoha přestupků je strážník oprávněn dát na místě pokutu až do výše deset tisíc korun, což je poměrně velká částka,“ říká Petr Kvaš.

autor: ba
Spustit audio