Přes Hrádek až od října. Obec pozdě rozhodla o kácení stromů

10. srpen 2017

Stavbaři pokračují v opravách silnice v Hrádku na Orlickoústecku. Pro obyvatele Jehnědí, Sudislavi nad Orlicí a dalších obcí to znamená, že pokud se chtějí do Ústí dostat, musí po skoro 20kilometrové objízdné trase. Starostové obcí se snažili prosadit, aby Pardubický kraj práce urychlil, nebo místo alespoň částečně zprůjezdnil - to se ale nestane.

„No je to špatné. Když jedeme do Ústí a zpátky, tak je to skoro 50 kilometrů,“ říká Jan, který bydlí v nedalekém Jehnědí. Pardubický kraj se pokoušel práce urychlit a místo částečně zprůjezdnit, to ale nakonec nebude možné.

Důvodem jsou stromy podél cesty. Jde o víc než 20 vzrostlých stromů kolem celé opravované trasy. Obec totiž o jejich pokácení rozhodla později. Mezitím zahnízdili ptáci a práce tak musely počkat. Celkem je to zpoždění tři a půl měsíce.

Stavba prý bude dokončena v termínu

Avizovaný termín dokončení stavby to ale podle Pardubického kraje neohrozí. Pokácení stromů totiž nebrání tomu, aby dělníci dál pracovali na stavbě nové kanalizace nebo na opravách silnice.

Znamená to ale jinou věc - i když obyvatelé Jehnědí a Sudislavi sepsali petici, starostové tlačili na krajský úřad, aby několikaměsíční uzavírku zkrátil, práce se nezrychlí a místo nebude ani částečně průjezdné. Kvůli kácení to totiž prý není technicky možné. Nicméně podle vyjádření hejtmanství termín dokončení prací platí, místem by se mělo znovu jezdit od konce října.

Uzavírka v Hrádku na Orlickoústecku

To potvrdil také hejtman Martin Netolický z ČSSD: „Více jak tři měsíce se čekalo na povolení pokácet 22 vzrostlých stromů na trase. To je věc, která samozřejmě tu situaci neulehčila. Nicméně v této chvíli, jak se situace jeví, tak by tak by práce mohly být dokončené v termínu.“

Další tři roky uzavírek

Na příští rok je ale v obci plánovaná další uzavírka, protože se má kanalizace dělat i v druhé části obce. Nicméně to vypadá, že i když uzavírka bude, objízdná trasa už nebude tak dlouhá. Oproti plánu totiž stavbaři příští týden opraví i křižovatku na Sudislav nad Orlicí. Což je zásadní změna. Původně ji totiž měli opravit až příští rok společně se stavbou kanalizace v horní části obce.

Pro lidi z okolí to znamená, že při další etapě uzavírek bude Hrádek alespoň částečně průjezdný. Společně s opravou křižovatky stavbaři také opraví točnu autobusu.

Letošní uzavírka, ani ta, která bude příští rok, ale nejsou posledními komplikacemi. V plánu je totiž oprava vozovky od křižovatky Sloupnice – Jehnědí – Hrádek, až po Ústí nad Orlicí. Celkem čtyři etapy jsou plánované na čtyři roky, včetně toho letošního.

Čtěte také

Podle hejtmana Martina Netolického je nemyslitelné, aby práce trvaly tak dlouho: „Druhé dva úseky, které budou navazovat na tuto investiční akci, se kterou už de facto nejde hnout, tak budeme soutěžit i s kritériem čas. Necháváme si také přepracovat harmonogram celé stavby.“

Nově nastavená pravidla budou platit pro všechny silniční stavby. Hodnotícím kritériem nabídek bude z 80 % cena a z 20 % rychlost provedení. „Příklad Hrádek se ukázal jako případ toho, kdy na staveništi často nebyli vidět lidé, to vadilo místním a já se jim ani nedivím. Upřímně za investora musím říct, že rozhodně se nechci dostat do situace, kdy budeme omlouvat délky realizace. My naopak musíme tlačit na to, aby byly co nejrychlejší“, dodává Netolický.

Uzavírka v Hrádku na Orlickoústecku
autor: zen
Spustit audio