400 let starý mlýn ve Slatiňanech dostane moderní kabát

14. září 2017

Z bývalé továrny srdce města. Takovou proměnu chystají ve Slatiňanech na Chrudimsku. Radnice plánuje přestavbu starého Kabeláčova mlýna, který od sedmdesátých let využívala textilní fabrika. Opuštěná budova je teď spíš pro ostudu, v budoucnu by to ale mělo být kulturní centrum a výkladní skříň celého města.

Mlýn má velmi dlouhou a velmi zajímavou historii. První zmínka o mlýnu je stará už 420 let a fungoval až do druhé světové války. Později se tam přestěhoval oděvní podnik Modela, poslední roky ale budova zůstávala prázdná.

Město ji odkoupilo a při přestavbě chce odstranit to, co se během času při různých úpravách nakupilo a neladí se slatiňanským zámkem, který je pár metrů od budovy. Zajímavé je, že podle průzkumu ze šedesátých let minulého století bývalý mlýn stojí na základech vodní tvrze - tedy původním sídle pánů ze Slatiňan.

Vítězný návrh rekonstrukce mlýna

Po přestavbě bude mlýn sloužit jako centrum kulturního a společenského života ve městě. Měl by tam být sál pro dvě stě lidí, přestěhuje se tam knihovna a informační centrum, v plánu jsou i klubovny pro různé spolky nebo organizace. A součástí areálu bude i parkoviště minimálně pro dvacet aut.

Historie s moderním střihem

Slatiňany mají 25 variant přestavby. Tolik návrhů totiž dorazilo do vyhlášené architektonické soutěže. Všechny si můžou zájemci prohlédnout na výstavě, která začíná už zítra v 10 hodin ve Společenském domě a potrvá až do 1. října.

Čtěte také

Komise už vybrala tři nejlepší návrhy a nejlepší startovací pozici má logicky vítěz soutěže. Radnice bude postupně s architekty jednat o přípravě další dokumentace ke stavbě, případných úpravách i o ceně. Změna vzhledu bude ale v každém případě velmi výrazná. Vybrané návrhy počítají s demolicí části objektu, výstavbou nových křídel, jsou použité jiné materiály. Odhad ceny přestavby Kabeláčova mlýna se pohybuje kolem 35 milionů korun.

Současný stav Kabeláčova mlýna ve Slatiňanech
autor: kop
Spustit audio