70 uprchlíků ze Sýrie by mohlo skončit v Kostelci nad Orlicí

14. leden 2015

Česko přijme 15 nemocných syrských dětí a jejich rodiny. Shodla se na tom vláda. Celkem zhruba 70 uprchlíků je momentálně v Jordánsku. Uprchlíci by po nezbytných procedurách pravděpodobně zamířili do pobytového střediska v Kostelci nad Orlicí.

Děti ze syrských rodin, kterým vláda schválila udělení azylu, se budou v Česku léčit. Celkem tedy přijede i s jejich příbuznými asi 70 lidí.

To je podle premiéra Bohuslav Sobotky (ČSSD) počet, o který se může Česko ekonomicky postarat a odpovídá i možnostem zajištění bezpečnosti státu. Rodiny totiž před případným přesídlením důkladně prověří české bezpečnostní složky.

„Naše tajné služby spolupracují se službami v místě, odkud ti lidé pocházejí. To je první sada informací, které získáme. Máme své zastupitelské úřady, máme Bezpečnostní informační službu,“ upřesnil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

„Všemi těmito dostupnými zdroji budeme skenovat především rodinné příslušníky těch dětí, to znamená dospělé. A budeme chtít eliminovat bezpečnostní riziko. Máme zájem o lidi bezproblémové, kteří opravdu potřebují pomoc, a neznamenají hrozbu pro Českou republiku.“

Další česká pomoc syrským uprchlíkům už bude přímo v uprchlických táborech. Na to chce vláda uvolnit 100 milionů korun.

Destinací bude zřejmě ubytovací středisko v Kostelci nad Orlicí

Uprchlíci by pravděpodobně zamířili do pobytového střediska v Kostelci nad Orlicí. Právě tam totiž můžou žít velké rodiny pohromadě, říká vedoucí Ivana Vyhnálková:

„Přijdou do republiky a budou žádat o udělení mezinárodní ochrany. Potom projdou přijímacím střediskem a z přijímacího střediska nejspíše přijdou k nám, protože momentálním střediskem je právě Kostelec.“

V tuto chvíli žije v pobytovém středisku v Kostelci nad Orlicí 160 uprchlíků a z různých zemí celého světa.

„Máme tady lidi třeba z Libérie, Dominikánské republiky, Senegalu, Kuby, Ukrajiny, Ruska,“ vysvětluje Ivana Vyhnálková. Uprchlíkům tam dokáží zajistit dokonalý servis - jako například sehnání lékaře nebo psychologa.

Uprchlíci mají naprosto volný režim, dokonce si i sami vaří. Určitá pravidla ale dodržovat musí. Například tam nemůžou přijít opilí. Žijí tu lidé různých kultur a náboženství, potkávají se tu třeba křesťané a muslimové. I proto tu občas vzniknou problémy.

„Nemohu říci, že by byly konflikty na denním pořádku, ale když si představíte, že pod jednou střechou žije tolik lidí tak různých národností. Není to časté. Větším problémem je alkohol,“ poznamenává Vyhnálková.

Čtěte také


Zvětšit mapu
autoři: vma , mkp
Spustit audio