Loňská zima stála silničáře rekordní množství peněz

16. březen 2011

Silničáři v Pardubickém kraji loni utratili za údržbu komunikací rekordních 155 milionů korun. To je zatím nejvíc v historii kraje. Jen zima je přitom přišla na 120 milionů. Kolik stál letošní leden a únor zatím cestáři nespočítali a přesně neví také, kolik budou stát opravy výtluků.

Ředitel krajské správy a údržby silnic Miroslav Němec ale podotkl, že komunikace jsou obecně ve velice špatném stavu a peníze jsou stále maximálně na záplatování a ne na pořádné modernizace.

„My jsme provedli určité analýzy, kde jsme oznámkovali povrchy vozovek známkou 1 až 5. Známkou 4 a 5 v roce 2004 bylo oznámkováno zhruba 38 procent silnic druhé třídy. Zatímco v roce 2010, kdy jsme zopakovali tuto záležitost, už jsme na nevyhovujících a havarijních se známkou 4 a 5 bez ze dvou procent na polovině. Pokud se týká letošního roku, tak skutečně zhoršený stav tady je. Dneska máme v havarijním a nevyhovujícím stavu téměř sto kilometrů silnic z našich 3 133. Ten náklad na, řekněme, kvalitnější opravu, nejen provedení nějakých opravených výtluků, je odhadován na částku téměř půl miliardy korun,“ doplnil ředitel Miroslav Němec.

autor: ba
Spustit audio