Obyvatelé Pardubic upozorňují na alarmující stav ekologických zátěží

11. červenec 2011

Skupina obyvatel Pardubic v pátek rozeslala anonymní dopis upozorňující na alarmující stav starých ekologických zátěží v areálu pardubické Synthesie.

Obálka adresované médiím, radnici a krajskému úřadu obsahovala kromě dopisu i kousek uzené ryby, která má symbolizovat kontaminovaného pardubického kapra. Přestože balíček ještě do sídla Pardubického kraje nedošel, jeho představitelé na obsah dopisu ihned zareagovali.

Vicehejtman Roman Línek vysvětlil, že sanace v Synthesii je věcí státu, ne kraje. "Musím zdůraznit, že Pardubický kraj ze zákona zodpovídá za menší ekologické zátěže, které v území také byly. My jsme od roku 2003 řešili celkem pět zátěží od areálu Kyjevská v Pardubicích až po skládku Hodonín nebo Nový Bor u Skutče. Ta částka vyšla na celkovou cifru čtvrt miliardy korun, které Pardubický kraj řešil přímo, ale toto je nad naše síly. To je věcí ministerstva financí a ministerstva životního prostředí. Tedy já vítám tu iniciativu, že nám pomůže zvýšit tlak na centrální politiky na vládu, aby tuto věc, která je plně kompetenčně za nimi, byla řešena co nejdříve.“

Chcete zasílat novinky každý pracovní den na Váš email?
Zaregistrujte zdarma svoji emailovou adresu:
http://www.rozhlas.cz/pardubice/zpravodajstviemailem

autor: ba
Spustit audio