V Tyršových sadech se zatím kácet nebude

23. září 2011

Členové Klubu přátel Pardubicka totiž podali podnět na prošetření k inspekci životního prostředí a tím projekt zastavili. Šetření inspektorátu přitom může trvat několik měsíců, a tak radnice zřejmě přesune peníze na revitalizaci parku do jiného projektu. Více o celé věci zjišťovala redaktorka Českého rozhlasu Pardubice Drahomíra Bačkorová.

Primátorka Štěpánka Fraňková považuje postup odpůrců kácení za legitimní. „Já si troufnu říci, že my budeme nuceni uvažovat o vyjmutí celého toho projektu z integrovaného plánu rozvoje města z důvodů toho, že je to zdržení, které je několik měsíců, kde výsledek, bych řekla, není odhadnutelný. S největší pravděpodobností budeme žádat radu Severovýchod o přesunutí na pravděpodobně veřejné prostranství. Určitě uvažujeme například s náměstím Republiky, což je jeden z projektů, který jsme jako město podalo. Ten projekt byl schválen v zastupitelstvu.“

Proti kácení 400 stromů v Tyršových sadech protestovali lidé dvěma peticemi, happeningem v parku i protestním shromážděním. Vadí jim, že kvůli revitalizaci padnou i zdravé stromy a argumentují i tím, že některé z nich zabraňovaly podmáčení parku spodní vodou.

Jednání o budoucnosti Tyršových sadů v Pardubicích se účastnil i Jan Linhart z Klubu přátel Pardubicka. Jak vyplývá z rozhovoru Drahomíry Bačkorové, je s vývojem situace poměrně spokojený. „Já jsem zatím osobně spokojen, protože paní primátorka konstatovala, že jsou ochotni jít na jinou koncepci ze zachováním maximálního množství zdravých stromů."

„Dá se říci, že jsme také zastavili projekt. Já nechci předjímat, protože já mám jenom vyjádření inspekce, že to dá přezkoumat, ale nemám zdůvodnění. Město se k tomu stavilo tak, že to vidí jako důvod k zastavení celého projektu. Jsem rád, že naše požadavky budou částečně uspokojeny,“ doplnil Jan Linhart.

Chcete zasílat novinky každý pracovní den na Váš email?
Zaregistrujte zdarma svoji emailovou adresu:
http://www.rozhlas.cz/pardubice/zpravodajstviemailem

autor: ba
Spustit audio