Ani deset let po povodních nemá Přelouč žádné protipovodňové stavby

21. říjen 2016

Velká voda v roce 2006 napáchala škody hlavně v okrajových částech města. Labské pravobřeží v okolí Lohenic ale stále není chráněné a rizikové jsou i labské přítoky, které představují hrozbu při vydatných deštích. Radnice až teď chystá plán, jak situaci zlepšit.

Jedno z rizikových míst je i mezi Přeloučí a Lohenicemi. Voda tady v minulosti několikrát zaplavila silnici. Podle vodohospodářů při zvlášť velkých povodních může ohrozit i okolní zástavbu. Obyvatelům zdejší místní části ale protipovodňová opatření stále chybí.

„Vleče se to proto, bych řekla, že hlavním protipovodňovým opatřením v našem městě se plánuje výstavba pravobřežního kanál u řeky Labe, který je dimenzován až na stoletou vodu. To je hlavní stavba, která tady měla okolí řeky Labe uchránit,“ vysvětluje, proč Přelouč až doteď nemá žádné protipovodňové stavby, starostka Irena Burešová z ODS.

Město nechá vypracovat studii

Stavba přeloučského kanálu je v nedohlednu a radnice dál otálet nehodlá. Díky evropským penězům zadává studii, která zmapuje stav a navrhne řešení.

„Studie bude mapovat zhruba 32 kilometrů čtverečních jak povrchových, tak srážkových vod a bude navrhovat opatření taková, která budou eliminovat možné škody,“ dodala Burešová.

Čtěte také

U Lohenic je například v plánu zprůtočnění koryt vodních toků a budování nivních sníženin, které by dokázaly velkou vodu zadržet. Radnice plánuje taky úpravy potoka Švarcavy, který protéká celým městem a v místech pod Záložnou se často rozlévá při přívalových deštích.

„Léta je neudržovaný. Jeho kapacita je úplně minimální v současné době, ale za největší problém se považuje to, že v centru města byl zatrubněn. Ta zatrubněná kapacita v dnešní době není schopná pojmout ty přívalové srážky,“ říká starostka Burešová.

Podle ní budou protipovodňové stavby stát hodně peněz, náklady půjdou do desítek milionů korun. Ty město ale nemá, a tak naděje vkládá do evropských dotací. O ně bude moct zažádat až poté, co vysoutěžená firma zhotoví studii protipovodňových opatření. Stát bude asi 2 miliony korun.

autor: wol
Spustit audio