Archeologové si mnou ruce, nálezy z Chvaletic je posunuly do 10. století

18. listopad 2015

Chvaletice na Pardubicku jsou teď rájem archeologů. Na okraji obce zkoumají zbytky středověkého sídliště a domu z 15. století. A jak vypadal? Zřejmě se moc nelišil od podhorských roubenek.

Po stopách tradičního domu v Polabí a dalších pamětihodností se vydal redaktor Ondřej Wolf a odborníkům nahlížel přímo pod ruce.

U zbytku sklepa se zachovanými schodovými stupni víc prozrazuje archeolog Východočeského muzea v Pardubicích Tomáš Zavoral: „Myslíme si, že toto je součást nějakého většího stavení nebo struktury, která byla z části nadzemní a měla takovouto podzemní komoru nebo skladovací místnost pod zemí.“

Opodál archeologové našli starou pec s fragmenty keramiky. „Je to určitě pyrotechnologické zařízení, zřejmě na výrobu keramiky, protože v tom máme celou řadu kamnových kachlů datovaných do 15. století,“ dodává Zavoral.

„Zkoumám pec na kachle. Oproti jiným nalezištím je u tohoto výzkumu hodně nálezů,“ říká student archeologie Radek.

Zbytek sklepa se zachovanými schodovými stupni

Archeologové u Chvaletic zkoumají plochu o velikosti zhruba půlky fotbalového hřiště. Pomocí bagrů, rýčů, krumpáčů i štětečku posouvají dějiny Chvaletic až do hluboké minulosti. Nejstarší nálezy odtud jsou z 10. století, tedy z doby vzniku českého státu. Patří k nim i nález jezdecké ostruhy.

„Patřila člověku z vyšší společnosti, který kolem měl družinu bojovníků,“ dodává archeolog Tomáš Zavoral.

Záchranný archeologický výzkum na pozemku technických služeb města potrvá ještě tři týdny.

autor: wol
Spustit audio