Archeologové v Ležákách našli víc, než hledali

24. duben 2015

Ležáky na Chrudimsku připomínají hodně černou kapitolu dějin. Několik míst v památníku teď prozkoumávali archeologové, kteří podle historických plánů hledali zbytky sklepení vypálených domů. Pátrání ale skončilo překvapením.

Odborníci podle historických dokumentů hledali sklepení domů, které nechali zlikvidovat nacisté. Správa památníku totiž chce prostory zajistit a postupně zpřístupnit lidem.

Vedoucí Národní kulturní památky - Pietní území Ležáky Kamila Chvojková říká, proč se rozhodli místo okolo bývalého Švandova mlýna, kde je kus zvlněného terénu, prozkoumat: „Zde by měly být zasypané sklepy a zbytky původních staveb. Určili jsme prostor, kde jsme se domnívali, že základy sklepů budou. Našli jsme ale úplně něco jiného, než jsme hledali.“

V památníku očekávali hlavně věci z válečných let, tedy krátce před vypálením osady. Ze země se podařilo získat podstatně starší věci, které dokládají samotné založení Ležáků.

„Zlomky kachlů, zlomky skleněných nádob z doby počátku Ležáků jako osady, protože mlýn je poprvé doložen v roce 1683. My máme nálezy ještě asi o sto let starší. Jednak se ukázalo, že ten mlynář nebyl úplný chudák, když měl skleněné nádoby a kachlová kamna v té době. Neočekávaně je to úspěch, ale jiného druhu, protože máme skutečné počátky Ležáků. Neznám zatím z Chrudimska jiný odkryv mlýna takto starého,“ říká archeolog Jan Frolík.

A jak to dopadlo se sklepy, dodává Chvojková: „Já doufám, že třeba jednou ještě bychom mohli ten archeologický průzkum udělat a že bychom ty sklepy mohli objevit.“

Druhý pokus by mohl následovat už příští měsíc.

autor: kop
Spustit audio