Armáda má málo vojáků. Přesto se některých zbavuje bez udání důvodu

25. leden 2017

Tři výsadkáři z 43. praporu v Chrudimi si stěžují na to, že je armáda chce propustit. A nejsou sami. Ministerstvo obrany aktuálně neprodloužilo závazek dalším 11 lidem z jiných útvarů. Armáda přitom přiznává, že nemá dost lidí.

Některým chrudimským výsadkářům se ale propouštění nelíbí. Zároveň poukazují na to, že se tak vojsko zbavuje zkušených lidí, kteří prošli náročným a drahým výcvikem. Tři vojáci se kvůli tomu odvolali.

„Že mi nechtějí prodloužit závazek, jsem se dozvěděl na cvičení. Popravdě, nečekal jsem to i vzhledem k tomu, že nový kariérní řád, který nastavila Armáda České republiky, sliboval jak kariérní růst, tak sociální jistoty. Navíc v dnešní době, kdy bezpečnostní situace našeho státu, potažmo celé Evropy není růžová, armáda se snaží nabrat nové zájemce, jsem nečekal, že se bude zbavovat lidí,“ vysvětluje Libor Košek, vojenský záchranář a výsadkář 43. praporu.

Velitelé jsou spokojeni, ministerstvo přesto vojáka nechce

U armády je 8 let a má podle svých velitelů vynikající výsledky. Jeho nadřízení ho proto doporučili na prodloužení pracovního závazku. Spolu se svým kolegou z průzkumu a s dalším radistou ale brzy půjde do civilu. Služební závazek jim totiž neprodloužilo Ministerstvo obrany.

„Při posuzování návrhů na prodlužování služebních závazků se vychází jednak z podkladů o průběhu služby, zohledňuje se také celá řada dalších aspektů a informací, které s výkonem služby nemusí mít přímou souvislost a které nemůžeme blíže specifikovat,“ vysvětluje mluvčí resortu Petr Medek.

I zaměřovač na pušce má speciální optiku a je schopen přenášet obraz do štábu

Chrudimští výsadkáři ale tvrdí, že pro armádu nepředstavují žádné bezpečnostní riziko. Kvůli zahraniční misi navíc nedávno prošli prověrkami vojenského zpravodajství.

Čtěte také

„Nejsem si vědom toho, že by tam byl jakýkoliv problém, který by se mnou mohlo mít vojenské zpravodajství. Jsem držitelem zbrojního průkazu, tudíž beztrestný a bezúhonný občan. Myslím si, že když se nechce někomu něco vysvětlovat, Ministerstvo obrany to přehodí na vojenské zpravodajství a tam veškerá snaha žádat o nějaké vysvětlení v podstatě končí,“ dodává Košek.

Plýtvání? Armáda to odmítá

Armáda se takto podle tří výsadkářů zbavuje lidí, do kterých investovala velké peníze. Samotný Košek má jako vojenský záchranář kurz, díky kterému učí ostatní vojáky záchranu života v boji. Další z výsadkářů prošel nedávno náročným výcvikem pro používání nových bojových kompletů. Svoje znalosti ale uplatní jen pár měsíců, než odejde do civilu.

Mluvčí armády Jan Šulc to ale jako plýtvání nevnímá: „My rozhodujeme na základě podkladů o službě vojáků z povolání, na sekci státního tajemníka rozhodují i na základě dalších informací. Naší snahou je, aby o změně doby trvání služebního poměru bylo rozhodováno s maximálním předstihem. Nyní se tak děje typicky sedm až osm měsíců před uplynutím stanovené doby. Dokonce tohoto roku bychom chtěli, aby se rozhodovalo v ročním předstihu.“

Vojáci se kvůli neprodloužení závazku obrátili také na branný výbor parlamentu a na ministra obrany.

autor: Tereza Hašková
Spustit audio