Auta plní ulice v Holicích, řidičům se na placená parkoviště nechce

6. listopad 2015

Díky obchvatu už kamiony Holice netrápí, teď ale řeší jiný problém a tím je rostoucí osobní doprava. Auta plní ulice dnes a denně a mnoha lidem vadí, že v okolí hlavního Masarykova náměstí není kde parkovat.

Řidiči se vyhýbají zpoplatněným zónám a auta odstavují právě do přilehlých ulic a uliček.

„Možnosti jsou tady opravdu omezené. Kdo dojíždí do práce autem jako já, zadarmo vlastně nemá téměř kde zaparkovat. Parkovacích míst je dost, ale těch neplacených málo. Jinak to parkování v bočních uličkách je někde přehledné, ale jinde je to hodně nepřehledné. Nedá se vyjet ani z křižovatky,“ myslí si Petr Bažant.

„My bydlíme tady kousíček a auta jsou pak zaparkovaná všude. Naše ulice je slepá a nedá se z ní pak ani odbočit nebo vyjet,“ tvrdí obyvatelka Holic Jaroslava Prudičová. Podle ní je problém v tom, že mnozí řidiči dávají přednost neplacenému stání v ulicích kolem Masarykova náměstí. „Je tady hodně placeného parkování.“

Radnice chce situaci zlepšit tím, že vybuduje nová parkovací místa, řekl starosta Ladislav Effenberk z ČSSD: „Z odboru dopravy víme, že počet aut neustále roste, takže určitě nastane doba, kdy budeme připravovat další parkovací plochy.“

Město si nechalo zpracovat odbornou studii, která vytipovala hned několik lokalit, kde by mohla vzniknout nová parkoviště.

„V prostoru naproti autobusovému nádraží by mohlo být parkoviště, ale je to určitě cenný pozemek, takže máme i jiné plochy. Je to třeba směrem do Mládežnické ulice, kde máme pozemky, pak naproti bývalému Agrostavu. Jsou plochy, které by se nechaly takto využít,“ dodává Effenberk.

Čtěte také

Někteří občané si myslí, že v Holicích je parkovacích dost, ale značná část z nich je zpoplatněná.

„Občané by rádi, aby první půl hodina byla zdarma všude. V jedné z variant to bude navrženo. Já sám za sebe mám z té půl hodiny zdarma strach, protože se nějak musí prokázat, že to je ta jeho první půlhodina. On by teoreticky ten řidič musel jít k automatu a vyzvednout si lístek, který mu tam dá časový interval, aby bylo kontrolovatelné, že tam je půl hodiny. Přístroj asi nebude umět reagovat na to, když tam půjde znovu po půl hodině si ho vyzvednout. Já z té první půlhodiny zdarma nemám prostě dobrý pocit,“ říká starosta Holic Ladislav Effenberk.

autor: wol
Spustit audio