Bazény v pardubickém aquaparku jsou bez vody, potřebují vyčistit

24. srpen 2016

V bazénech pardubického aquaparku jsou teď místo plavců údržbáři a uklízečky. Těsně před začátkem školního roku je totiž nutné vodu vypustit, opravit poškozené části, všechno pořádně vydezinfikovat a pak napustit znovu čistou vodu.

Už v září začnou tréninky sportovních klubů i plavecká výuka školáků a do té doby musí být uklizeno. „Jednou za rok musíme všechny bazény vypustit, abychom mohli provést drobné opravy, které nestíháme při běžném provozu,“ říká ředitel Jiří Vysoudil.

Odlepuje se mozaika

Při zběžném pohledu do skokanského bazénu jsou vidět vypadané dlaždičky mozaikové dlažby. „To je naše stálá potíž s mozaikou, která odpadává. Toto je jediná šance, kdy můžeme opravy provést,“ říká Vysoudil.

A dodává, zda jde o nekvalitní materiál: „Za tu dobu, co jsme otevřeli, je to každým rokem tato potíž. Provádí se oprava, zatím je to v rámci reklamačního řízení. Jinak s tím problémy nejsou. Myslím si, že je to běžná oprava ve všech bazénech.“

Pardubický aquapark prochází každoroční údržbou

Na údržbu dohlíží technický náměstek Radek Musil: „Musí se provést všechny opravy, bazény se musí vyčistit, napustit novou vodou a ta se musí upravit.“

Na suchu bude i "padesátka"

Poprvé se bude letos vypouštět také 50metrový bazén. „Budeme ho vypouštět až příští týden. Počítáme, že napuštění bude trvat asi 24 hodin. Vodu vypustíme případně do Chrudimky, nebo do kanalizace,“ říká Radek Musil.

Podle něj se voda v bazénech už nechloruje, takže by nemělo vadit, když ji vypustí do Chrudimky. V aquaparku také uvažují o tom, že část vody z 50metrového bazénu přepustí do skokanského a rekreačního bazénu, aby ji všechnu nevypustili na zmar, což by mělo ušetřit část nákladů.

Čistí se také šatny a sprchy, které procházejí maximální možnou dezinfekcí. „Napřed se musí nahrubo umýt podlahy, pak se použije saponát, vydrbou se dočista a na závěr se vydesinfikují i odtokové kanálky. Zdi se musí umýt, takže v podstatě je to od střechy až po podlahu,“ říká plavčík Ondřej, který vyměnil záchranný kruh za koště.

Technická odstávka v pardubickém aquaparku potrvá do 4. září.

Když je bazén bez vody, vynikne jeho hloubka
autor: ba
Spustit audio