Beton na Dukle nahrazuje žula. Dlaždiči jsou zhruba v polovině

19. září 2017

Práce na opravě náměstí na pardubické Dukle jsou zhruba v polovině, dlaždiči v těchto dnech pokládají žulové kostky. Náměstí Dukelských hrdinů bylo postavené v polovině minulého století, a od té doby vlastně jen chátralo.

Betonový povrch popraskal, příjezdová silnice byla plná výmolů, po každém dešti se tvořily obří kaluže a mnozí místní lidé byli s podobou nespokojení. Dnes už mohou vidět, jak bude centrum sídliště vypadat.

„Už to bylo potřeba, stálo to kvůli tomu, že se rozhodovalo, jestli tu bude podzemní garáž. No a pak se zjistilo, že to je podstatně dražší a že na to nejsou peníze, takže upraví ten povrch,“ komentuje průběh oprav obyvatel Dukly Jaroslav Jílek.

Čtěte také

S kritikou, že práce dělníkům nejde od ruky a práce postupují pomalu, nesouhlasí: „To může říkat každý, ale kdyby to zkusil, je to těžká práce.“

„Práce pokročily, někteří si myslí, že to jde pomalu, ale jsem raději, že pomalu a zodpovědně, než nějaká fušeřina. Teď už to začíná mít obrys, takže i ti, kteří měli pochybnosti, už vidí, jak to bylo vymyšleno. Já jsem z toho nadšen,“ dává najevo spokojenost starosta obvodu Jiří Rejda.

Rekonstrukce náměstí Dukelských hrdinů v Pardubicích

Beton vystřídá žula

Místo původní betonovo – asfaltové plochy, která byla plná děr, pokládají dělníci dlažbu. „Rozhodně to místo bude vypadat důstojněji. A protože se snažíme šetřit, sešla se nám tady dlažba z celých Pardubic.“

Harmonogram prací firma podle vyjádření starosty dodržuje, ale v porovnání například s opravou na ulici 17. listopadu postupuje výrazně pomaleji. To vysvětluje starosta rozdílným způsobem práce. „Něco jiného je dávat k sobě dávat betonové kusy a pokládat dlažbu. Kameníci musí vzít do ruky každou žulovou kostku, srovnat aby to mělo obrazce a tak, jak máme s firmou nasmlouváno.“

Plocha fungovala jako parkoviště, auta nyní místní parkují za obytnými domy ve vnitroblocích. Nově vybudované náhradní parkoviště příliš nevyužívají. Náměstí by mělo být opraveno do konce listopadu a radnice za něj zaplatí necelých 9 milionů korun.

autor: ba
Spustit audio