Bude mohutná lípa z Lipky Evropským stromem roku? Zatím v anketě vede

16. únor 2017

Ulovit je možné leccos, ale co takhle 800 let starou mohutnou lípu? Právě proto přijel do Lipky u Horního Bradla britský lovec stromů Rob McBride. Podle něj jsou nejdůležitější příběhy, které dřevění obři dokážou vyprávět.

Východočeský zástupce v anketě Evropský strom roku jich má spoustu. Třeba o tom, jak pod lípou tábořil Jan Žižka, jak se kolem ní procházel Jan Amos Komenský nebo jak umí zařídit, aby láska mezi partnery vydržela navěky.

Čtěte také

Pro lovce stromů Roba McBridea není tato činnost jen koníčkem, ale také je to práce. Podle jeho slov to dělá ale z lásky ke stromům, ne pro peníze. Pořádá různé besedy na téma starých významných stromů, provádí skupiny lidí k významným stromům.

Lípa přitahuje turisty

Kolem Lípy na Lipce je pořádně rušno. Co by znamenalo vítězství v anketě, přibližuje Andrea Krůpová z Nadace Partnerství: „Vítězství je určitě důležité pro komunitu, která ten strom navrhovala. Stmeluje to.“

Děti měří obvod lípy v Lipce. Naměřily 9 metrů a 5 centimetrů

Lidem okolo může vítězství ukázat, že je zde nádherný strom. „Často ty stromy mohou být pozapomenuté a díky té anketě se o stromu dozvědí lidé z blízkého i dalekého okolí. Místní mi říkali, že od doby, kdy byl strom v soutěži, je tady mnohem větší návštěvnost. Lidé se na něj jezdí podívat z dálky,“ doplnila Krůpová.

Čtěte také

Podle ní je smyslem ankety právě poukaz na staré stromy, které jsou součástí našeho národního dědictví a bohatství. Je potřeba je chránit a starat se o ně.

Děti pod vedením lovce stromů Roba McBridea obepnuly lípu metrem a měřily přesně obvod. Ten vyšel 9 metrů a 5 centimetrů.

Hlasování v anketě Evropský strom roku skončí tento měsíc. Vítěze organizátoři vyhlásí 21. března.

autor: kop
Spustit audio