Čápům se v Chocni přestalo dařit, místní je lákají na lepší bydlení

29. listopad 2015

Čápům se v posledních letech přestalo v Chocni na Orlickoústecku dařit. Jejich hnízdo staré 40 let se rozpadalo a navíc se do něj dostávaly kuny. Majitel komína ale dělá všechno proto, aby se tam ptáci zase na jaře vrátili.

Jan Ulrich chce ptákům jejich přechodný domov vylepšit, rád slýchává jejich klapání nahoře na komíně. S přispěním Pardubického kraje se pustil do opravy hnízda.

„Teoreticky to máme zvládnuté, prakticky nikoliv, protože jsme to ještě nedělali. Neznám ani nikoho, kdo by to dělal. Zkusíme to staré hnízdo odstranit, pak změříme vršek komínu, aby se připravil nový rošt. Ten ta v příštím kole usadíme, aby čáp mohl na jaře teoreticky přiletět a dodělat si to,“ říká Jan Ulrich, majitel autoservisu, který je přímo pod komínem.

Nové hnízdo bude chránit čápy proti kunám

Čápi jsou podle majitele na komíně prakticky nepřetržitě už 40 let: "Poslední dva tři roky se jim ale nedaří. Hnízdo se rozpadá, uhynul tam i čáp, do hnízdiště lezou kuny. Díky grantu, který máme od Pardubického kraje, by se mělo hnízdo opravit, oplechovat část spodního komínu, aby tam kuna nemohla vylézt.“

Oprava čapího hnízda v Chocni

Pan Ulrich chce, aby se sem čápi vrátili, protože podle něj není nic krásnějšího, než když na jaře přiletí a začnou klapat.

„Je to docela komplikovaná záležitost. Vlastní hnízdo váží metráky, je to mokré. Mám obavu z toho, že teď to bude i promrzlé. Myslím, že bude horší práce sundat hnízdo,“ říká Milada Potštejnská z Oddělení životní prostředí Městského úřadu Choceň.

Staré hnízdo zmizelo, nové bude za několik týdnů

Choceň čápům hnízdo tak trochu připraví a oni si to dodělají. „Tato akce bude probíhat dvoufázově. Nejdřív se rozebere staré hnízdo, změří se, musí se vyrobit ten rošt a pak se znovu přes jeřáb může dát nahoru,“ doplňuje paní Potštejnská.

Nové hnízdo včetně zábrany proti kunám sem umístí do několika týdnů. Pak už bude na čápech, jestli se sem na jaře vrátí.

Interaktivní mapa čapích hnízd v České republice:

autor: Zuzana Pecháčková
Spustit audio