Časy komplikují stavbu R35, ve hře je vyvlastnění obecních pozemků

25. srpen 2015

Ředitelství silnic a dálnic pokračuje ve výkupu pozemků pro výstavbu silnice R35 v našem kraji. Nejsložitější jednání je v tuto chvíli se starostou obce Časy na Pardubicku, kterou má silnice prakticky protnout v polovině. A to i přes pozemky tamního starosty.

Obec ani starosta pozemky prodat nechtějí, protože se jim to zdá nevýhodně. Sám starosta Zdeněk Seidl jako soukromý zemědělec má v místě budoucí silnice tři hektary pozemků, na kterých hospodaří. Obec vlastní potřebné dva hektary.

Seidlovi navíc vadí, že jako obec přijdou o deset procent katastru, takže do budoucna ztratí část daně z nemovitosti. Navíc přibudou plochy, o které se budou muset jako obec starat. Jde o most přes R35, obslužné komunikace nebo zeleň. Tu musí silničáři vysázet kvůli ochraně životního prostředí v šíři sedm metrů.

Čtěte také

Starosta si stěžoval i na to, že ŘSD s obcí prakticky nejedná. Teď už mají první jednání za sebou.

ŘSD přitom obci nabízí na pozemky osminásobek běžné ceny, je ochotné jednat o podobě zeleně, tzn. jaké stromy nebo keře vysází. Nechá také znovu vypracovat posudky na cenu místních cest, protože posudky od obce mluví o dvojnásobných částkách.

Starosta Zdeněk Seidl Českému rozhlasu řekl, že v tuto chvíli se konkrétně vyjadřovat nebude, ale připustil, že k dohodě s ŘSD dojít může - další jednání bude přímo na zastupitelstvu na konci září právě za účasti zástupců Ředitelství silnic a dálnic

Vyvlastnění obecních pozemků? Časy by byly první

V případě, že se nedohodnou, může stát pozemky obce vyvlastnit. Byl by to ovšem historicky první případ, dosud se vyvlastňování týkalo jen soukromníků. Navíc silničáři můžou začít s výstavbou jiných úseků a získat tak čas k dalšímu jednání, to ale není příliš výhodné.

Práce by měly začít nejpozději na začátku roku 2017, výkup dalších pozemků je zatím na dobré cestě. Situace bude jasnější na konci září po jednání zastupitelstva.

Čtěte také

autor: ba
Spustit audio