Cenová válka taxikářů v Pardubicích. Radnice regulaci cen odmítla

22. březen 2017

Spory mezi pardubickými taxikáři se vyostřují. Část z nich mluví o cenové válce a požaduje regulaci cen a vydávání licencí. Nelíbí se jim konkurence nízkonákladových společností, které podle nich pokřivují podnikatelské prostředí a snižují kvalitu taxislužeb ve městě. Do sporu se nově vložil i pardubický magistrát.

Některým pardubickým taxikářům vadí nové a levnější taxislužby. Jsou trnem v oku třeba Martinu Schejbalovi, který s taxíkem jezdí už jedenáct let. Vadí mu, že nízké ceny jsou likvidační a zavedení taxikáři jim nemůžou konkurovat, už teď prý snížili náklady na nejnižší možnou mez.

Schejbal argumentoval taky posudkem z Dopravní fakulty, podle kterého nízké jízdné nemůže být pro nové taxíky vůbec výdělečné. Jako mluvčí 47 živnostníků tvrdí i to, že mají pochybnosti o kvalitě nových taxi firem v oblasti dodržování bezpečnosti práce, dodržování pravidel silničního provozu a znalosti místního prostředí. Město se podle něj potýká se skokovým nárůstem taxíků, nedostatečným počtem míst pro parkování a velkou konkurencí taxi služeb.

Jednání s primátorem

Taxikáři například požadovali po městu regulaci cen jízdného. Primátor Martin Charvát (ANO) to ale odmítl s tím, že město do volného trhu zasahovat nemůže. Jediné, co podle něj lze, je ovlivňovat kvalitu taxi služeb. V tomto případě by mohlo podle primátora i taxikářů pomoci třeba regulování vydávání oprávnění k parkování. V současné době se stává, že taxíky parkují na místech, která k tomu nepřísluší.

Auto nízkonákladové taxislužby v Pardubicích

Na jednání se také mluvilo o případné plošné kontrole všech provozovatelů taxislužeb, o kontrolách bezpečnosti práce, dodržování zákoníku práce ale i o policejních kontrolách zaměřených na dodržování silničních pravidel, doby řízení apod.

Provozovatel jedné z nízkonákladových taxislužeb Ladislav Horák říká, že pokud někdo má podezření, že jeho společnost nehraje fér, ať to nechá prověřit. Co se týče jízdného, to je podle něj soukromá věc a záležitost podnikatelského know how, které nebude nikomu sdělovat. Horák dále řekl, že jestli ostatní nejsou schopní konkurovat ceně, tak je to jejich problém.

autor: wol
Spustit audio