Centrum Pardubic rozkvetlo jako horská louka

21. červenec 2015

Přímo v centru Pardubic před kostelem svatého Bartoloměje rozkvetl záhon tak plný květů, že připomíná horskou louku. Místní si u něj dokonce zastavují a fotí si ho, něco takového vidí v krajském městě poprvé.

A vlastně je to takový pokus, mladá zahradnice se inspirovala v jiných městech a rozhodla se šedivé ulice rozjasnit: „Rozhodili jsme semínka a kvete nám to tady,“ říká zahradnice prvního městského obvodu Lenka Marková.

Místní obdivují právě tento letničkový záhon. Vypadá skoro jako horská louka. „Má vypadat co nejpřirozeněji, jako kterákoliv louka, kolem které se člověk pohybuje. Rozkvetlé město je trend, protože barva a rostliny do města patří, lákají hmyz, líbí se dětem,“ dodává Marková.

Lednická radost v Pardubicích

U kostela je nevšední směs letniček Lednická radost. „Kombinace žlutooranžové s růžovou nejsou tak typické. Když se to poskládá a dá se do toho barevná harmonie bílých a modrých tonů, tak je vidět, že to spolu funguje,“ vysvětluje zahradnice.

Směs lučního kvítí u kostela sv. Bartoloměje má název Lednická radost

Nad záhonem létají nejen včely, ale sedí tam i čmeláci. Znamená to, že do města přitahujete medonosný hmyz? „Ano, je to takový ekologický trend, aby se do města ten hmyz lákal.“

Rozhází se semínka a je to

Jak se takové záhony udržují? „Žádný záhon není bezúdržbový, ale tyto směsi letničkové byly vyvinuté právě pro města, kde je hodně velkých ploch. Na údržbu není tolik financí a mnohdy ani lidí, tak aby to bylo co nejjednodušší. Musí se to plet, ale je otázka, do jaké míry jsme ochotni přijmout, že nám v tom roste plevel,“ říká Lenka Marková.

Záhonu si všímají i místní: „Koukal jsem, že to tady vysázeli. Vypadá to jako na krásné louce na Vysočině. Hodně lidí si myslí, že je to nálet, ale to je tady vyseté.“

Louka v Pardubicích na náměstí Republiky

Desetkrát levněji. A bez práce

Náklady na jeden takový záhon 30x30 metrů jsou přibližně 250 korun za semena a drobná údržba. Cena standardního záhonu osázeného tradičními šlechtěnými květinami podle zahradnice vyjde na více než desetinásobek. U klasického květinového záhonu je navíc mnohem nákladnější údržba.

autor: ba
Spustit audio