Ceny medu zřejmě porostou. Kvůli nemocem totiž ubývá včelstev

Český med nejspíš podraží. Včelstva se totiž potýkají s chorobami a hynou. Nově se ve dvou místech objevila hniloba včelího plodu, což je onemocnění, které lze přirovnat ke včelímu moru a jediná možnost, jak zabránit šíření této nemoci, je úly zlikvidovat. Přitom ceny jednoho úlu se pohybují kolem pěti až sedmi tisíc korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Med

Med | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Hniloba včelího plodu nebyla v České republice posledních 20 až 30 let. Teď se objevila jen ojediněle, ale včelaři musejí být ve střehu. Včelstva už totiž delší dobu decimuje varoáza a v některých místech také nedostatečná výživa.

„Ukazuje se, že jedna z příčin mizení včel je i určitá pylová podvýživa. Pyl je pro včelstvo zdroj bílkovin a v intenzivně obdělávané oblasti včelstva trpí tím, že mají pylovou monodietu, jsou vlastně živena jenom jedním druhem pylu,“ vysvětluje odborník na zdraví včel Miloslav Peroutka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hniloba včelího plodu, která se objevila na dvou místech Česka, může včelařům způsobit škody za tisíce korun a zdražit med. Více Jitka Hanžlová

V období od loňského září do letošního května hlásili včelaři výrazný úbytek včelstev - až o 34 procenta.

„Mezi postižené oblasti patří určitě například Olomouc nebo Tachov, Kutná Hora, Mladá Boleslav, možná Nymburk. To jsou oblasti, kde okresy hlásí zhruba 80procentní úhyny,“ říká Vít Holienčin z Českého svazu včelařů.

Například na Olomoucku bylo v září evidováno 9658 včelstev, ale letos v květnu jen 1076. Zkušení včelaři dokážou včelstva obnovovat, přesto se dá předpokládat, že cena medu poroste. „Jestliže u nás dojde k úbytku včelstev, cena stoupne,“ myslí si Holienčin.

Ceny kvalitního českého medu se pohybují kolem 120 korun za kilogram u včelaře a 150 korun v obchodě. Na trhu jsou i méně kvalitní medy ze zahraničí, jejichž cena může klesat i na 50 korun za kilogram.

Roztoči Varroa destructor v napadeném úlu včely medonosné | Foto: Tatsuhiko Kadowaki a spolupracovníci

Pomáhají dotace

Význam včel je ale hlavně v tom, že opylují plodiny a zajišťují úrodu. Proto včelaři dostávají také dotace.

„Nejdůležitější dotace 1D je dotace za to, že včela opyluje přírodu. Za to ministerstvo zemědělství, potažmo stát, platí včelaři a tím pádem ale také zemědělci, proto to má pod sebou ústřední orgán ministerstva zemědělství,“ popisuje Vít Holienčin.

Varroáza je onemocnění způsobené roztočem, který se množí na včelím plodu. Mor včelího plodu je bakteriální choroba včelích larev.

Mluvčí ministerstva Hynek Jordán dodává, že další dotace jdou například z Evropské unie pro včelstva původem z České republiky.

„A to v boji proti varoáze, racionalizaci kočování včelstev, úhradě nákladů na rozbory medu a také na obnovu včelstev.“

„Pak existují rovněž také národní dotace, které jsou na opylení zemědělských plodin, a dotace, která je směřována na zazimované včelstvo. Ministerstvo zemědělství ještě navíc kompenzuje náhrady při likvidaci včel, to znamená pálení včel při výskytu moru nebo hniloby včelího plodu,“ uzavírá Jordán.

Dotace začínajícím včelařům nabízejí také jednotlivé krajské úřady.

Jitka Hanžlová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme