Čertice překonaly klasické památky. Do pekla se loni vypravilo 80 tisíc lidí

19. leden 2017

Místo naleštěných parket saze a ukrutný řev. Tradiční turistické cíle v Pardubickém kraji mají velkou konkurenci. Desetitisíce lidí míří do Pekla na Čertovině u Hlinska. Zábavní atrakce hned první sezónu přilákala víc návštěvníků než třeba zámek v Litomyšli nebo skanzen na Veselém Kopci.

Peklo si vymyslel a postavil podnikatel Pavel Lapáček: „Myslím, že tady nechybělo jenom mně, ale chybělo tady všem místním krajanům.“ A nepletl se.

Podle provozovatelů totiž zábavní atrakci hned první rok navštívilo 80 tisíc lidí. Z klasických cílů se mu nejvíc blíží nedaleký skanzen Veselý Kopec se skoro 74 tisíci prodaných vstupenek, zámek v Litomyšli, který se může pochlubit značkou UNESCO, si vloni prohlédlo 50 tisíc lidí.

Správu památek v Pardubickém, Královéhradeckém a Libereckém kraji řídí Miloš Kadlec. Podle něj mohou hrady a zámky se soukromými atrakcemi soupeřit jen těžko.

Čtěte také

„Těch objektů je opravdu řada. Jsou to Staré Hrady, jsou to Dětenice a podobně. Tyto objekty vykazují pochopitelně velice vysokou návštěvnost, protože mají daleko větší možnosti prezentace. Nejsou třeba tolik sešněrovány tím, co umožňuje státní příspěvková organizace,“ dodal Kadlec.

Spolupráce se školami nebo třeba zoologickými zahradami. To jsou možnosti, jak si sousední místa pomáhají. Cíl není se o návštěvníky porvat, ale pokud je to možné, přeposlat si je mezi sebou.


Top 3 Pardubického kraje (2016)
Peklo (80 tisíc návštěvníků)
Soubor lidových staveb Vysočina (73,6 tisíc návštěvníků)
Litomyšl (50 tisíc návštěvníků)

„Určitě nezávodit za každou cenu. V dnešní době bojujeme třeba o to, aby opět památkové objekty navštěvovaly hodně školy. Takovým vzorovým příkladem je právě Soubor lidových staveb Vysočina. Potřebujeme si vytvářet novou návštěvnickou klientelu. Musíme začínat u dětí, aby až jednou dospějí, vodily své děti zase na návštěvy památek,“ říká Miloš Kadlec.

Celková čísla ale pro památky nedopadla vůbec špatně. Jeden z důvodů je ten, že lidé kvůli bezpečnosti častěji zvolili dovolenou v tuzemsku namísto cesty do zahraničí.

autor: kop
Spustit audio