Česká obchodní inspekce kontrolovala uhlí a padělky na Svitavsku

17. prosinec 2014

Kontroloři České obchodní inspekce a pracovníci celní správy se na Svitavsku zaměřili kromě padělků v obchodech i na poctivost prodejců uhlí.

Vytipovaná auta odstavili v areálu celní správy a kontrolovali, jestli množství naloženého uhlí, které směřuje k zákazníkovi, odpovídá údajům v dokladech řidiče.

Auta najela na váhu a začala kontrola. Řidič byl přesvědčený, že veze tolik uhlí, kolik má zapsáno v dokladech. V pořádku množství nebylo, potvrdil inspektor České obchodní inspekce. Jak často se stává, že na těch korbách mají řidiči méně uhlí, než mají napsáno v dodacím listě?

„Tolerance těch vah je docela, takže si myslím, že by se do toho měli dostat,“ říká inspektor.

Největší rekord překročení váhy naměřili celníci u auta, které zastavili jako první. Rozdíl mezi množstvím uvedeným v dokladech a skutečností byl deset metráků. Řidič se na mikrofon odmítl vyjádřit. Pouze sdělil, že jel jen na zkušební jízdu a ověřoval funkčnost sklápěcí korby.

Inspektoři se setkávají s nejrůznějšími výmluvami

Ředitele České obchodní inspekce z Hradce Králové Františka Švehlíka to nepřekvapilo. Řekl, že se své praxi setkává s různými výmluvami.

„Já si myslím, že k tomuto si udělá asi závěr každý sám. Když nachytáte takového poskytovatele služeb pro spotřebitele na švestkách, tak je ochoten si vymyslet naprosto cokoliv, aby se vyvinil. V tomto případě je to naprosto jednoznačná záležitost,“ dodal Švehlík.

Česká obchodní inspekce bude v kontrole správnosti dodaného množství uhlí pokračovat i v příštích týdnech.

Celníci a pracovníci České obchodní inspekce si posvítili taky na padělky na pultech obchodníků ve Svitavách a v Litomyšli. Kontrolovali, zda neporušují zákon a nevydávají textil, obuv, kosmetiku nebo pyrotechniku za značkové zboží.

Ředitel ČOI Hradec Králové František Švehlík vysvětlil, proč si vybrali ke kontrole právě východní část Pardubického kraje. „Tady z toho teritoria se nám začaly množit podání, která nás upozorňovala na nešvary obchodníků. Samozřejmě to je pro nás signál, abychom na daném území zasáhly a provedly kontroly, které nám odhalí skutečný stav.“

autor: PAV
Spustit audio