Česko čeká filipojakubská noc. Hasiči chtějí mít o ohních přehled

30. duben 2016

Lidé si dnes připomenou pálením čarodějnic příchod jara. V Pardubickém kraji se mohou sejít na několika větších akcích. Kromě tradičního táboráku čeká příznivce čarodějných rejů také několik koncertů, prohlídky zámků nebo neobvyklé soutěže.

Nebude chybět ale ani další starý zvyk - někde místní budou stavět a zdobit máje.

Už tradičně bude největší slet čarodějnic v okolí Pardubic pod Kunětickou horou, kde budou od 14 hodin soutěže a atrakce pro děti. Vrcholem večera má být koncert Miro Žbirky. Další velký čarodějný rej obsadí prostranství u školy na pardubickém sídlišti Dubina. Tam mohou děti od 17 hodin soutěžit o nejhezčí masku čarodějky nebo kouzelníka.


Kam pálení čarodějnic ohlásit?
I v případě, kdy pálení čarodějnic organizují samotní občané, hasiči doporučují akci dopředu oznámit Hasičskému záchrannému sboru Pardubického kraje – telefon 950 570 110.

Třeba v Ústí nad Orlicí si mohou odvážní zájemci zkusit na vodáckém tábořišti zdolat lezeckou stěnu nebo střílet šípy z luku. Ve Svitavách čeká na malé čaroděje stezka odvahy. Sraz mají v 15:30 na Cihelně. V Litomyšli ve sportovním areálu za Sokolovnou na děti odpoledne čeká hned několik akčních soutěží. Chrudimské čarodějnice mají hlavní slet v Letním kině od 16 hodin. Kromě čarodějných soutěží a táboráku se mohou těšit i na promítání filmu.

K jaru patří i stavění máje

Symbol jara vztyčí místní na Resselově náměstí v Chrudimi. Lidé se tam mohou přijít podívat na stavění májky už v 10 hodin dopoledne.

Ohně hlaste dopředu

Pálení čarodějnic s sebou každý rok přinese několik požárů. Letos hasiči hodně upozorňují na to, aby byl každý oheň dopředu nahlášený. Budou tak mít přehled o možných rizikových místech.

Vatra

Pokud tedy chystáte na sobotu táborák v přírodě, raději zavolejte krajským hasičům. Můžete jim taky napsat na web do kolonky "Pálení klestí", kde vytvořili požárníci speciální formulář pro vyplnění podrobností o chystaném ohni. Jinak je samozřejmě potřeba se od ohně vůbec nevzdalovat, nezakládat ho blízko lesa a polí, dávat pozor na silný vítr a hlavně mít u sebe pořád dost vody a hlíny na rychlé uhašení ohně.

Zásady při pálení čarodějnic:
  • Před rozděláním ohně bychom měli přihlédnout na směr a sílu větru.

  • Prostor pro pálení ohně by měl být minimálně 50 m od kraje lesa. Pokud je v blízkosti stoh, vzdálenost prodlužte minimálně o dalších 50 metrů.

  • Ohniště můžete opustit po uhašení vodou nebo zasypáním hlínou.

  • Pořadatel by měl zajistit, aby do ohně nebyly odhazovány nebezpečné látky (spreje, barvy v plechovkách).

  • Hlídejte si děti!

Další možnosti

V Moravské Třebové například nabízí noční čarodějné prohlídky zámku. Návštěvníci můžou od 21. hodiny vstoupit do místní Středověké mučírny a Alchymistické laboratoře. Trochu jiné slavení jara zvolili i lidé z Natura Parku v Pardubicích. Ti připravili kuličkiádu spojenou s dílnou na výrobu kuliček. Chystají také golfový turnaj a tradiční ruskou společenskou hru Gorodky, která je známá třeba z animovaného seriálu Jen počkej, zajíci. Zájemci mohou přijít do areálu parku od 15 hodin.

autor: Tereza Hašková
Spustit audio