Cesta do JAR bude nejspíš stát místo nejen ředitelku Tomkovou

20. únor 2017

Služební cesta managementu pardubických Služeb města do Jihoafrické republiky nezůstala bez následků. Radní města dnes na mimořádném jednání navrhli nejen odvolání ředitelky Ley Tomkové ze všech funkcí v akciových společnostech Služby města a SMP odpady, ale i ostatních členů představenstva.

Právě představenstvo totiž pracovní cestu tří manažerů schválilo. Někteří opoziční zastupitelé ale měli pochybnosti o tom, jestli spíš nešlo o drahý zájezd.

Jestli si představitelé městské akciové společnosti opravdu udělali výlet za veřejné peníze, to zatím nikdo nepotvrdil. Služební cestu odsouhlasilo představenstvo společnosti, nebyly tam žádné formální problémy ani pochybení, ředitelka a její dva zástupci připravili i písemnou zprávu o celé cestě.

Lea Tomková je ale členkou hnutí ANO a zastupitelkou města a právě její kolegové z vedení radnice z celé záležitosti vyvodili politikou odpovědnost.

Čtěte také

To dnes několikrát zdůraznil i primátor Martin Charvát z hnutí ANO: „Po formální stránce se to jeví v pořádku, ale z hlediska společensko-politické zodpovědnosti, kdy se paní ředitelka stala političkou, jsme museli jako členové hnutí ANO přistoupit k tomuto návrhu.“

Ředitelka Lea Tomková se dnes vyjadřovat nechtěla, jen potvrdila, že sama už i rezignovala na členství v hnutí ANO, zastupitelský mandát si ale nechala.

Minulý týden, kdy celá záležitost vyšla najevo, tvrdila, že ona sama žádný problém nevidí. Podle ní šlo o služební cestu s cílem poučit se o nakládání s odpady v Jihoafrické republice a načerpat i zkušenosti s propojením fauny a flory v parcích. Prý to byla inspirace pro pardubické Tyršovy sady.

Koaliční radní Libor Slezák z TOP 09 to ale považuje za nesmysl: „Jezdit studovat organizaci svozu odpadu, ukládání, likvidaci do Jihoafrické republiky je z technického hlediska nesmysl.“

Zastupitelstvo rozhodne ve čtvrtek

Návrh na odvolání bude projednávat celé zastupitelstvo zřejmě ve čtvrtek. Zástupci opoziční ODS se zatím k problému moc vyjadřovat nechtějí, v minulosti se totiž dostali do podobných problémů při cestě do Madridu na fotbalové utkání a na Floridu na hokej.

Občanský demokrat Karel Haas ale dnes řekl, že vidí problém v tom, že opozice nedostala po posledních volbách možnost mít své zástupce v dozorčích radách. Bude aspoň žádat posílení kontroly městských firem.

autor: ba
Spustit audio