Chátrající areál Tesly objevili školáci na YouTube, policie varuje před nebezpečím

22. září 2016

Chátrající areál bývalé pardubické Tesly láká nejen bezdomovce, ale i školáky. Ty inspirovalo video, ve kterém mladí youtubeři ukázali bývalou fabriku včetně vnitřku opuštěných budov.

Strážníci městské policie upozorňují na to, že vstup do areálu je zakázaný a hlavně nebezpečný.

Strážníci chytili i devět školáků

Jen v září do areálu strážníci vyjížděli po nahlášení výskytu osob třikrát. Většinou jim to ohlašují kolemjdoucí nebo v okolí bydlící lidé. Areál láká hlavně školáky a studenty – ve třech zmíněných případech byl věk přistižených od 12 do 24 let.

Největší skupinka byla devítičlenná, a byli to právě žáci základní školy, které inspirovalo právě video na YouTube. Autorem je oblíbený místní bloger, který se třemi kamarády vnikl mezi chátrající budovy i dovnitř objektů a všechno natočili.

Redaktorka Českého rozhlasu Pardubice (při pracovní návštěvě s doprovodem) našla například staré telefony s ciferníkem, jídelní lístek z roku 1982 nebo nástěnky s informacemi o tom, kdo plnil plán na 140 procent.


V areál bývalé Tesly v Pardubicích se vyráběly především radary včetně slavného českého radiolokátoru Tamara. Vývoj Tamary skončil v roce 1985. V devadesátých letech radar rychle zastaral, poslední kus se prodal v roce 1991. O dva exempláře, které rezivěly po krachu pardubické Tesly na konci devadesátých let na jejím dvoře, neměl nakonec zájem nikdo.

Areál chátrá už od začátku 90. let, kraj ho za korunu prodal městu a to zatím stále neví, co s ním. Rozhodně ale není bezpečné se tam pokoušet něco zkoumat, místy se propadají stropy, okna jsou rozbitá, všude se povalují kusy materiálu a budovy mají narušenou statiku. Železná vjezdová brána je sice zamčená, ale když někdo opravdu chce, dovnitř se dostane.

Technik z odboru majetku radnice chodí přibližně jednou za měsíc na obhlídku, když zjistí další rozbité okno, tak to vysklí úplně, kontroluje zámky na stále funkčních trafostanicích, ale to je prakticky všechno.

Mluvčí radnice Radim Jelínek řekl, že zajištění celodenní možná i celonoční ochrany bezpečnostní agenturou by bylo neúnosně drahé. Zbývá tedy jen výzva městské policie, aby další zvědavci od prohlídky ustoupili a spokojili se s tou virtuální ve videu.

Strážníci také prosí rodiče, aby dětem vysvětlili nevhodnost a nebezpečnost takové zábavy. Sami pak při besedách ve školách na taková rizika školáky upozorňují.

Co bude s areálem dál, není jasné

Na otázku, co bude s areálem bývalé Tesly v Kyjevské ulici dál, zatím nikdo odpovědět neumí. Radnice loni v zimě vybrala poradenskou firmu, město si slibovalo, že díky tomu prodá areál lépe a výhodněji. Jedna z podmínek se měla týkat nejstarší budovy Telegrafie. Tu by měl budoucí investor zachovat, případně ji nahradit jinou stavbou, aby hluk z trati nerušil obyvatele okolní čtvrti.

Čtěte také

Ale tento týden se radní shodli na tom, že návrhy poradenské firmy nejsou podle jejich představ a nechali materiál doplnit. Jasné řešení se ale v dohledné době nejspíš nerýsuje.

autor: ba
Spustit audio