Chátrající medlešický zámek dostane půlmilionovou záplatu

10. červen 2016

Chrudim připravuje opravu zámku v Medlešicích. Jenže město, kterému památka patří, má pro ni zatím v rozpočtu jen půl milionu korun. A to na kompletní rekonstrukci zámku ze začátku 18. století nestačí.

V přízemí bývalé tvrze funguje mateřská škola, a to není ve spojení s poničenými zdmi zrovna ideální kombinace.

„Hlavní věc, která nás trápí, je střecha zámku. Je tady denní provoz té školky a máme trochu strach o bezpečí dětí, takže z toho důvodu bychom určitě potřebovali zámek opravit,“ říká předsedkyně medlešického osadního výboru Daniela Mihulková.

Půl milionu na nejnutnější opravy

Chrudim už několikrát zaplatila nejnutnější opravy. Vždycky to byly ale jenom statisícové částky. Teď za půl milionu nechá zajistit střešní krovy.

„V současné době nás čeká statické zajištění krovu ocelovou konstrukcí, neboť celá ta stavba vykazuje určité statické poruchy. Je to to nejnutnější. Je to stálé řešení, které umožní pokračovat v dalších aktivitách,“ popsal plánovaný zásah starosta Chrudmi Petr Řezníček z SNK-ED.

Zámek v Medlešicích

Město už má také studii přestavby a ví, čemu bude objekt sloužit. „V prvním nadzemním podlaží je mateřská škola, v druhém nadzemním podlaží, kde byla kdysi obřadní síň a kancelář tehdejšího městského národního výboru, by byly prostory pro M klub. V tom třetím nadzemním podlaží by mohla vzniknout velká společenská místnost pro pořádání kulturních a společenských akcí,“ doplňuje starosta Řezníček.

Nikdo ale neví, kdy velká rekonstrukce začne. Odhadem by stála asi dvacet milionů korun. Město peníze nemá a zatím se radnici ani nepodařilo najít cestu k dotacím, které by celkovou opravu umožnily.

autor: kop
Spustit audio