Chřipka se dál šíří Českem, někteří žáci na jižní Moravě mají kvůli ní prázdniny

Jižní i východní Moravu, jižní Čechy, Pardubicko i Středočeský kraj naplno zasáhla chřipková epidemie. V Jihomoravském kraji některé školy vyhlásily chřipkové prázdniny, o dalším postupu rozhodnou hygienici v pondělí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocnice (ilustrační foto)

Nemocnice (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Ve Zlínském kraji už všechny čtyři okresní nemocnice zakázaly návštěvy.

„S platností od pondělí 2. února jsme v naší nemocnici vyhlásili zákaz návštěv. Platí až do odvolání,“ upřesnila mluvčí zlínské krajské nemocnice Karla Havlíková.

Kroměřížská, vsetínská a uherskohradišťská nemocnice zakázaly návštěvy podle krajské epidemioložky Hany Tkadlecové už od soboty:

„Aktuálně činí nemocnost na respirační infekce ve Zlínském kraji 2213 nemocných na sto tisíc obyvatel. Dramatický je nárůst v chřipkových onemocněních, který činí téměř 80 procent oproti předchozímu týdnu. Dá se předpokládat, že nemocnost v průběhu příštího týdne ještě poroste,“ řekla Tkadlecová.

V Jihomoravském kraji je nejvíce nemocných v částech Brno-město a Brno-venkov. Hygienici vědí o čtyřech školách, které vyhlásily chřipkové prázdniny.

Nejhorší situace v Pardubickém kraji je na Chrudimsku a Orlickoústecku. „V obou regionech se nemocnost zvýšila o 25 až 30 procent. I v Pardubicích a Svitavách, i když nedosáhly epidemického prahu, došlo k nárůstu o 30 procent,“ uvedla krajská epidemioložka Olga Hégrová. Svitavská nemocnice proto od pondělí zakáže návštěvy, v Pardubicích by měl hlavní hygienik o omezení návštěv rozhodnout v pondělí dopoledne.

Ve Středočeském kraji minulý týden připadalo na sto tisíc obyvatel 1500 nemocných, teď je to už téměř 1800. Zákaz návštěv kvůli tomu platí na lůžkových odděleních nemocnice v Kutné Hoře a od zítřka také v Benešově.

Nachlazení (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos David Castillo Dominici

Hranici epidemie už zřejmě překonal počet nakažených i v Libereckém kraji, na pokraji epidemie je Ústecký kraj. Za poslední týden se tam zvýšil počet nemocných lidí s chřipkou a dalšími onemocněními o téměř 30 procent. Epidemie naplno propukla na Lounsku, Teplicku a Mostecku. Velké nemocnice Krajské zdravotní proto přistoupily k omezení návštěv.

Kvůli chřipce zakázaly vstup návštěvám také dvě nemocnice na Vysočině. Havlíčkobrodská ode dneška až do odvolání nepustí příbuzné a známé pacientů na všechna oddělení, v sobotu se k opatření proti epidemii připojí i zařízení v Novém Městě na Moravě, kde se lidé nedostanou na ARO a jednotku intenzivní péče.

Hranici epidemie se blíží také Olomoucký a Královéhradecký kraj. V přepočtu na 100 tisíc obyvatel je v Královéhradeckém kraji nemocných 1694, nejvíce na Jičínsku a Trutnovsku, naopak nejméně na Náchodsku.

Epidemie ještě nevypukla v Praze, počet nemocných ale tento týden stoupl o více než 40 procent, což je nejrychlejší nárůst od roku 2010. Chřipku mají hlavně dospělí. Nakažených přibývá také v Karlovarském, Plzeňském a Moravskolezském kraji.

Chřipka - relativní nemocnost na 100.000 obyvatel v regionech v 5. týdnu letošního roku | Foto: ČTK

Chřipku nelze podceňovat

„K dnešnímu dni bylo zaznamenáno 27 případů na jednotkách intenzivní péče a 4 úmrtí,“ konstatovala Helena Jiřincová z Národní referenční laboratoře pro chřipku. „Je to závažné onemocnění, které nelze podceňovat a v některých případech může být opravdu velmi závažné.“

Letos nejrozšířenější kmen chřipky H3N2 neoznačila za zvlášť agresivní, ale za typicky agresivní.

Přehrát

00:00 / 00:00

Letošní vývoj onemocnění chřipkou popsala Helena Jiřincová z Národní referenční laboratoře pro chřipku

Podle ní pacienti, kteří se nechali včas očkovat, nedoplácejí na to, že u toho kmene došlo k takzvanému antigennímu posunu. Laicky řečeno, kmen se nekryje s tím, proti kterému byla dopředu nasazená vakcína podle doporučení Světové zdravotnické organizace.

„Není to zcela výjimečná situace, protože kmeny se posílají do center Světové zdravotnické organizace ke konci ledna předcházejícího roku. A do konce února vydává organizace úzus, jaký kmen bude v následující vakcíně.“

„Může se stát, že kmen může trošičku uniknout, nicméně vždy je tam určitá míra protektivity,“ zdůraznila Jiřincová. „Takže rozhodně není očkování na škodu.“

„I když dojde k onemocnění, tak s mírnějšími projevy, nedojde k závažným komplikacím. Smysl očkování určitě má.“

„Nevyhlašujeme celoplošnou epidemii, ale na základě o nemocnosti jsme v tomto týdnu přesáhli tzv. epidemický práh, který máme na 1700 případů na 100 tisíc obyvatel. A k dnešnímu dni bylo spočítáno 1850 případů na 100 tisíc obyvatel,“ uvedla Helena Jiřincová.

Nachlazení vs chřipka | Foto: Michal Jindra

Pavel Sedláček, Jan Bachorík, mkp, Ondřej Vaňura, Simona Bartošová, Věra Hájková, Iveta Záleská, Kristina Lamperová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme