Chrudim podpořila nominaci českého loutkářství na seznam UNESCO

Chrudim podpoří loutkáře. Chce je dostat na seznam UNESCO. Loutky se však nejprve musí dostat na národní soupis kulturního dědictví, teprve potom mají šanci proniknout na prestižní světový seznam. Nominaci musela odsouhlasit padesátka měst, obcí i dalších organizací a také stovka loutkářských souborů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kutná Hora nově láká i do Muzea českých loutek

Kutná Hora nově láká i do Muzea českých loutek | Foto: Michal Trnka

K Chrudimi loutky patří. Město spolupořádá festival Loutkářská Chrudim a působí tam několik loutkářských souborů. Deklarace, kterou chrudimští zastupitelé schválili, je zavazuje k tomu, že z města nezmizí ani loutkáři, ani festival.

„V této deklaraci víceméně prohlašujeme, že tento festival bude v Chrudimi žít i nadále. A že chceme, aby české a slovenské loutkářství bylo na seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO,“ vysvětluje starosta Chrudimi Petr Řezníček z SNK-ED.

Přehrát

00:00 / 00:00

Chrudim chce dostat české loutkáře na seznam UNESCO. Natáčel o tom Josef Kopecký

České loutkářství má v porovnání s ostatními evropskými zeměmi přece jen jiné postavení. Podle ředitelky chrudimského muzea loutkářských kultur Simony Chalupové je hlavní rozdíl v tom, že loutkám se u nás věnuje obrovské množství lidí:

„Je evidováno přes 300 skupin a počítá se s tím, že dalších zhruba 150 se nikde neeviduje. V každém středně velkém městečku lze najít nějakou loutkářskou skupinu, která bude mít pravděpodobně velmi dlouhou tradici.“

Než se ale vůbec začne mluvit o UNESCO, musí se loutkářství dostat na národní seznam. A i to je velmi složitá cesta plná papírů a úředních zkratek.

Na českém seznamu kulturního dědictví by se české loutkářství mělo objevit ještě letos. Na prestižním světovém nejdříve za tři roky.

Josef Kopecký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme